Проф. Николай Вълканов, председател на Българската минно-геоложка камара пред „Труд”: Нашето верую е да не съкращаваме хора

Няма затворени рудници и работници в неплатен отпуск

Нашето верую е да не съкращаваме хора, въпреки че кризата е голяма и е във всички сфери на живота. Това заяви пред „Труд” председателят на Българската минно-геоложка камара проф. Николай Вълканов по повод на това, че минният бранш е изключен от обхвата на мярката за компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта.

„При нас е имало много случаи на кризи. Това не е първата. 2008 - 2009 г. цените на металите бяха спаднали страшно много, сега са 40% по-ниски, но цената на металите е една синусоида и когато си в горната част, правиш много инвестиции. Когато слизаш надолу, ограничаваш инвестициите, но запазваш най-необходимите разходи и хората”, заяви проф. Вълканов.

По думите му България е страната с най-скрити доходи, на много от работниците не се плащат осигуровки. При нас това го няма, ние плащаме на всички работници пълната осигуровка и имаме възможност да се възползваме от кредити, допълни той.

Според проф. Вълканов българските банки имат достатъчно голям ресурс и всеки добър бизнесмен в такива моменти се обръща към банките. Той отбеляза, че няма затворени рудници и хора в неплатен отпуск. Всички работят, спазвайки указанията на Националния оперативен щаб.

Не сме намалили добивите, стараем се да изпълняваме месечните си планове. Имаме план кога и колко можем да намалим. Засега ще продължим да работим по този начин, няма да спираме производството, обясни Вълканов.

Той увери, че проблем с производството на въглища няма. Мините могат да произведат много повече от това, което произвеждат в момента.

Коментари

Задължително поле