Проф. Николай Габровски: Бързата реакция на МВР и пожарната предотврати разрастването на пожара в "Пирогов"

Кадър от bTV

Изключително бърза е била реакцията от страна на МВР и пожарната за овладяването на пожара в „Пирогов” . Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV  изпълняващият длъжността директор на болницата проф. д-р Николай Габровски. „Изключително бърза реакция от абсолютно всички структури, благодарение на което огънят бе ограничен. Бе предотвратено разрастване на пожара, което щеше да доведе до над 80 жертви”, каза проф. Габровски.

Незабавно е осигурен екип от психолози, които са работили с близките на жертвите, както и с медицинския персонал, който е бил на място. „Създаде се една пълна мобилизация – 12 пожарни с около 36 пожарникари, повече от 30 полицаи. От рано сутринта получихме обаждания от всички възможни институции. За щастие само в рамките на стаята, в която е станал взривът, са големите щети. Една стена трябва да бъде възстановена”, обясни още проф. Николай Габровски.

Той неколкократно благодари на всички институции, които в този момент са действали като един.

Проф. Габровски отново заяви, че категорично не става въпрос за взрив на кислородна бутилка, каквато бе първоначалната информация в медиите. Не е имало и неизправни апарати в стаята.

„Единственото, което е имало там, е газова инсталация, която подава кислород на пациенти със затруднено дишане. Единият от пациентите е бил с тежки увреждания на белия дроб и е имал нужда от повече кислород. Тази инсталация е била изправна. Освен това има служител на „Пирогов”, който ежедневно отговаря за тези системи. Всяка неизправност своевременно се коригира и нямаме никакво основание да смятаме, че има неизправност”, обясни проф. Габровски.

Коментари

Задължително поле