Проф. Николай Милошев: Няма да усетим вторичните трусове от земетресението в Албания

Миналата нощ Албания преживя най-силното земетресение в района за последните 30 години, а магнитудът му от 6,4 достигна и България, въпреки че епицентърът е на около 350 км от страната ни. Вторични трусове продължиха да се усещат и тази сутрин, като броят им е над 20.

В страната ни може би няма да се усетят, но в Албания около епицентъра ще има още много вторични трусове, каза проф. Николай Милошев от Национални институт по сеизмология по БНТ.

"Трудно ми е да си представя как преживяват там хората в момента, защото този психологически шок, всеки час земята да се клати под краката ти, е страшен. За момента отслабва сеизмичната вълна. За момента има три земетресения след трусове с магнитут над 5. Пет с магнитуд над 4 и над 15 с магнитуд над 3, но всички те се усещат", посочи ученият.

По думите му природата иска да ни "подскаже как трябва да строим и че земетресения е имало и ще има по нашите земи и трябва да се научим да живеем с тях".

Вторичните трусове в следствие на земетресението, което стана малко преди 5 часа българско време тази сутрин продължават, но вече успокоителното е, че отслабват. Не се очакват засега вторични трусове да бъдат усетени на територията на България, но сеизмолозите тук следят ситуацията денонощно.

Коментари

Задължително поле