Проф. Николай Овчаров: Голямата базилика в Пловдив е една от най-значителните находки на българската археология

"България има още един исторически паметник със световно значение! Голямата базилика в Пловдив е една от най-значителните находки на българската археология. С мащабите си и невероятните мозайки (Слава-Богу съхранени много добре!) тя е сред най-важните паметници от епохата на късната Римска империя! А нейното разкриване и консервация дължим на археолозите и реставраторите, положили неимоверен труд да съхранят изтръгнатото от земята!". Това се посочва в позиция на археолога проф. Николай Овчаров.

"Нищо в нашата работа не става без финансиране. Базиликата е открита по време на спасителни археологически разкопки през 80-те години на XX век, когато се строи подлезът на централната поща в Пловдив. Следва период на начално проучване и замразяване на обекта, до пълното му разкриване през 2017 г. За съжаление през това време се стигна до пълно занемаряване, заплашващо откритите великолепни мозайки да бъдат загубени. Така се стигна до последните 5 години, когато с над 16 милиона лева финансиране от фондация „Америка за България“ и от община Пловдив бе направена цялостна реставрация и консервация на находките, построена е покриващата сграда и е облагородено площадното пространство. Разбира се, с пълната подкрепа на държавата, която стоеше изцяло зад това велико начинание", каза проф. Овчаров.

"Разкриването и експонирането на Голямата базилика е пример как трябва да се работи за опазване на археологическите паметници у нас. Формулата на пръв поглед е проста, но не е толкова лесно постижима. Тя е: Тясно сътрудничество между професионалистите (археолози, реставратори и т. н.), държава, общински власти и неправителствени организации. Само тогава прекрасните творения, запазени на много места по нашите древни земи, могат да бъдат разкрити, съхранени и превърнати в обекти на културно-историческия туризъм. Нали искаме да сме като Гърция и Италия! Така че, още веднъж: Браво, колеги!", се посочва още в позицията на археолога.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България