Проф. Николай Овчаров за работата на Българо-македонската експертна комисия: Македонските учебници по история трябва да се променят Нужни са повече мнения от учени, за да стигне до истината, посочи археологът

Проф. Овчаров показа два надписа на гръцки от XIV в., които представляват подписите Охридските архиепископи от това време и разкриват, че земите са били български и никакви други. Те са от прочутата църква „Света София“ и гласят Николау архиепископу Вулгариас и Константину архиепископу Вулгариас (от Николай епископ на Българи и от Константин епископ на България).

Трябва да се внимава с вмъкването чужди тези

Македонските учебници по история вероятно трябва да се променят, а с българските не трябва да се бърза. Това заяви историкът проф. Николай Овчаров във връзка с работата Българо-македонската експертна комисия. Миналата седмица тя обяви, че е постигната договореност за съвместно честване на цар Самуил, Св. Климент Охридски и Св. Наум Охридски.

„На този етап не трябва да се бърза с промяна в учебните планове по история у нас. Първо трябва да се направи дискусията в комисията, в която мисля, че трябва да бъдат включени повече учени“, посочи проф. Овчаров и допълни, че вероятно в Северна Македония трябва да има промяна в учебниците.

В тази връзка с работата на комисията той обясни, че трябва да се има предвид, че Самуиловата държава е българска, а македонците може да подпъхнат отдолу тезата на Бошковски.

„Преди 20 години, когато македонският историк Милан Бошковски написа книгата си, в нея фигурираше тезата, че те са македонци, но се нарекли българи, за да могат да се легитимират пред света. Това е все едно сега, да речем, Тереза Мей да каже, понеже не им вървят нещата в Англия, ще се наричат французи“, изтъкна още Овчаров.

Македонците не разполагат с извор за Самуиловата държава от X-XI век, който да говори за македонци. За този период всички хронисти говорят за българи – Самуил е български цар. В историографията има Българско или Западно Българско царство. Болното място на македонизма е Битолският надпис. Този извор съдържа изразите, които дават народна принадлежност – „Цар Йоан Владислав самодържец български“, уточни историкът.

Проф. Овчаров показа два надписа на гръцки от XIV в., които представляват подписите Охридските архиепископи от това време и разкриват, че земите са били български и никакви други. Те са от прочутата църква „Света София“ и гласят Николау архиепископу Вулгариас и Константину архиепископу Вулгариас (от Николай епископ на Българи и от Константин епископ на България).

 

Спорове

Учен от Харвард мъти водите

Ученият от Харвард Хорас Лунт е единственият, според който Битолският надпис не е от това време и авторството не е Йоан Асен. Тезата му се одобрява единствено от македонисти, а е отхвърлена от всички останали учени, включително и от сръбската наука, посочи проф. Овчаров във връзка за споровете за българската и македонска държава.

Историкът ни припомни и че много от възрожденците си казват, че пишат на български език, въпреки това техните паметници са в центъра на Скопие и под тях стоят табелите, че това са “македонски” възрожденци.

 

Разкопки в Свищов

Проучват резиденция на Граф Дракула

С разкопки на Средновековната цитадела на Свищов ще започне археологическия сезон за проф. Николай Овчаров. “Освен римското си минало Свищов има много интересна средновековна история, която не е известна”, каза проф. Овчаров. Цитаделата е в самия център на града. Нарежда се в списъка на най-силните средновековни крепости през ХIII и ХIV век. Има гравюри от ХIХ век, на които се вижда централната кула на крепостта.

Свищовската крепост е била резиденция на Граф Дракула през 1641 година, след като той я превзема, разказа Овчаров. Той е поел ангажимент за проучването на крепостта пред кмета на Свищов Генчо Генчев. “Общинският съвет отпуска 30 000 лева, за да разчистим останките и да видим какво е представлявала цитаделата през ХIII и ХIV век. През юни започваме разкопките”, обясни проф. Овчаров.

20 години на Перперикон

През юли и август екипът на проф. Овчаров ще продължи работата си на Перперикон. Тази година се навършват 20 години от проучването на Скалния град на траките, посочи ученият и припомни, че именно в южното подградие бе разкрита най-голямата раннохристиянска църква в Родопите.

„Имаме 250 000 лева, които са преведени от държавата в бюджета на община Кърджали за разкопките на Перперикон. Това позволява мащабни разкопки”, каза проф. Николай Овчаров. Там тази година се очаква да започне и петият европейски проект, който трябва да направи мястото още по-привлекателно за туристи.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. ГЪРЦИТЕ СЕ ОПРАВИХА С МАКЕТАТА ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА,А НИЕ САМО ПЛЯМПАМЕ,ДОГОВОР СКЛЮЧИХМЕ И ДО ТУК!!! ПОДПИСАХМЕ И ПРОТОКОЛА ЗА НАТО-ПОДАЙ Г.ЗЕЦ ПОЛИТИКА!!! ПРОСТО НЯМАМ ДУМИ!!!!!!!

  2. Гърците ще свършат и нашата работа, като си вземат всичко свързано с древната македонска история. Като нямат македонска история и имената „Македония“ и „македонци“ губят смисъла си.

  3. Гърците ще свършат и нашата работа, като си вземат всичко свързано с древната македонска история. Като нямат македонска история и имената „Македония“ и „македонци“ губят смисъла си.

  4. гърция е демократо-социалистическо-комунистическо-нацистко-фашистко-либерално-крайнолево-крайнодясно-републикано-монархистическа клоака на европа

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.