Проф. Николай Овчаров: След година "Нотр Дам" ще е във вида, в който беше преди пожара

"След година "Нотр Дам" ще е като преди пожара. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров по БТВ във връзка с пожара в парижката катедрала. "Тя е символна църква - в същия смисъл, в който "Света София" е символна за православния свят", добави проф. Овчаров.

Той подчерта, че пожарът е избухнал по време на реставрация, когато обикновено има струпване на голямо количество лесно горими материали.

Овчаров припомни, че това далеч не е първи подобен инцидент и "Нотр Дам" е горяла по практически същия начин още през 1914 г., след което е била успешно възстановена "След една година ще си бъда във вида, в който е била преди пожара", смята археологът.

Би ми се искало да се докаже, че е незагасена цигара, късо съединение или небрежност на реставратора, ако нещо друго се докаже, то това би било много, много неприятно, зяви коментира арабистът Владимир Чуков.

По думите му бързо в социалните мрежи са се появили конспиративни обяснения за огненото бедствие, дошло в първия ден от католическата Страстна седмица. "Когато има атентати, винаги трябва да има някаква символика", отбеляза и експертът, но подчерта, че към момента няма абсолютно никакви данни за умишлен палеж и тиражираните версии са "абсурди".

"Ако дори се намекне (че пожарът е умишлен) от официално лице, би се случило нещо, което не би следвало да се случва", подчерта Чуков.

Коментари

Задължително поле