Проф. Николай Овчаров: Хората трябва да знаят, че македонският език е изграден на базата на български диалект

"Македонизмът много дълбоко се е пропил в съзнанието на нашите съседи в РС Македония. Позицията на българското правителство е много адекватна. Ние признаваме македонците като нация, формирана след 1945 година, както и македонски език, който явно се е отделил като самостоятелен, но искаме от тях да признаят общата ни история", заяви пред Нова тв проф. Николай Овчаров относно последните събития между двете държави.

Историкът и археолог каза още, че трябва да се обиколят всички европейски столици, включително Москва и Вашингтон, за да се обясни българската позиция, защото хората просто трябва да знаят истината, като например това, че македонският език е изграден на базата на български диалект.

"Ние трябва да представим нашите доказателства. Не може да има бъдеще, без да знаем на какво стъпваме", категоричен професор Николай Овчаров.

"Българското правителство дава средства в последните години за археология. Редовните разкопки са тези, които дават резултат и могат до си реализират като туристически интерес", обясни проф. Овчаров.

"Освен редовните разкопки, има и много спасителни, които са при строежите на различни пътища, магистрали и трасета. Въпреки пандемията тези дейности не бяха твърде много затруднени, все пак ние работим на открито", добави още археологът.

Той разкри, че отпуснатите средства са предимно за Перперикон, крепостта Вишеград, Северния Перперикон, Мисионис, Солниците до Провадия, като и няколко други, при които са направени най-важните открития през годината. А те са били средищата, в които ранното християнство започва да се развива.

Коментари

Задължително поле