Проф. Никола Владов: Трансплантациите вече са част от нашето ежедневие

Проф. Никола Владов

Трансплантациите вече са част от нашето ежедневие. В момента имаме добре подготвени екипи, както във ВМА, а и в България - трасплантолози на сърце, на черен дроб, на бъбреци, които си вършат работата много добре и резултатите са налице. Това каза пред БНТ проф. Никола Владов - началник на Клиниката чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА.

В рамките на 24 часа са извършени две чернодробни трансплантации преди около три седмици, което не се е случвало. До сега от началото на годината са направени 4 трансплантации, което прави средно по една на месец, което може и да бъде още по-добре. В рамките на 24 часа, за да се направят две трансплантации изисква много добре подготвени екипи и голям ресурс, обясни проф. Владов.

Той уточни, че преди всяка трансплантации има и много неща, които трябва да се премислят, но най-важното нещо е да се скъси времето на студената исхемия, особено за сърцето, за черния дроб. С набирането на опита това време се скъсява все повече и повече, което пък оказва влияние върху резултатите след чернодробната трансплантация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве