Плеймейтката Марешка отпадна от „Игри на волята“

20 интересни факта за алкохола

Над 60 са вече жертвите при експлозията в джамия в Афганистан

Апетитът за сладко е признак за лош сън

Борис Джонсън: Ще напуснем ЕС на 31 октомври, дори ако споразумението бъде отхвърлено от депутатите

Обезвредиха съмнителен предмет на лондонска улица

Йозджан Дениз нае нова вила

Меркел: Имаме много работа до постигане на споразумение по дългосрочния бюджет на ЕС

Признаха си спонсори на Мая ДБГ си спомниха, че платили билбордовете на Манолова

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Нов случай на африканска чума при диво прасе в Ловешко

Оперираха мъжа, паднал във водопад в Беласица

Регулират цените на вносни лекарства Паралелният внос ощетява потребителите

Малина Крумова: 96% от катастрофите се дължат на грешки на водача

Нередовни пътници биха кондуктор в автобус в Пловдив

Проф. Пламен Павлов: Боевете на Шипка спасяват руската армия от катастрофа и нацията ни от погром

Шипченските боеве спасяват руската армия от катастрофа и нашата нация от един невиждан погром. Това каза историкът проф. Пламен Павлов, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” в интервю за Агенция „Фокус” за Шипченската битка, продължила от 9 до 14 август 1877 г.

По думите му дните на Шипченската епопея заемат особено място в българския исторически календар, тъй като реално погледнато става дума за едно сражение, което е продължило общо 6 дни.

Той отбеляза, че най-ожесточените битки са в първите три дни, между 9 и 14 август по стар стил и съответно по Григорианския календар 21-26 август 1877 година.

„Това е най-тежкият момент в началната фаза на Руско-турската освободителна война. Днес ние вече сме свикнали с мястото на тази битка в нашата история. Ако се замислим във времето на самите събития, това е можело както интуитивно го е усетил народният поет Иван Вазов да доведе до катастрофа за България и за Руската империя. Той неслучайно казва, че подвигът на нашите опълченци на Шипка е решил съдбата дори на самия император Александър II, тъй като при един пробив на Шипка е можело да се стигне до тотална катастрофа и невиждан от друга страна геноцид за нашата нация”, каза проф. Павлов.

Според него действията на Сюлейман паша и на неговата армия са насочени към пробив на руската позиция по билото на Стара планина и към подкрепа съответно за обсадената армия на Осман паша в Плевен.

„Има и друга хипотеза, че е можело да се стигне до усилване на турските сили в четириъгълника Русе – Шумен, Разград – Варна и Силистра – Варна и това да доведе до още по-тежка ситуация”, добави проф. Павлов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (11)

 1. Не е нужно нито да клеветим,нито да възхваляваме прекомерно.Било е друго време,друг начин на живот. Нека не хулим, а само да сведем глави пред подвига на опълченците и на обикновения беден руски, украински, белоруски войник, оставил костите си на нашата земя!

  1. Покрай „руският, украински и белоруски войник“ забрави румънския, сръбския и финландския войници, а некак ти убегна и българският войник, който, поради липса на държава, се сражаваше като опълченец. Не мога да разбера, толкова ли е приятно лизането на руски задници, та само тех виждате и славите!

   1. Злобата, не е била никога добър съветник Василев ! Всички тези , които изброяваш – украинци .беларуси, финландци, румънци и т.н,. са войници от руската армия. Войната се води от Русия и от нейната армия. Опитите ви да клепате Русия са неоснователни. Ако не беше тя, досега сигурно щеше да се киприш с фес! Между другото, по онова време Украйна е била само географско понятия- Окрайнина/ покрайнините на Руската империя/ и да се говори за украинци тогава е малко нелепо! Същото се отнася и за беларусите! Има и други подобни понятия използвани тогава- Нова Русия, Мала Русия, Бяла русия.Всички обаче са се смятали за руснаци! Преди да се захванеш с дадена тема, не е лошо да попрочетеш това-онова. Така се спестяват глупостите,които обикновено се получават в резултат на невежеството! Русия, драги, е наша Освободителка. И всякакви опити, да се отрича ролята и за нашето Освобождение, или да се принизява, са подигравка с историческата истина и обслужват чужди интереси ! Гледам,че и друг многознайко напъва да клепа Русия- платили сме със злато Освобождението си- и този неграмотник не знае, че Русия два пъти решително ни спасява след Освободителната война- първия път след Съединението, предупреждавайки османците, че ако влязат в България , ще срещнат руски войски, и втория, когато Турция иска парични компенсации за обявената независимост! В този случай, Русия опрощава репарациите, които Турция и дължи по договора след Освободителната война. За мен, това, че сте тотално некомпетентни е ясно! Но не ми е ясно каква е причината за омразата ви към Русия ? Някой плаща ли ви за нея, или го правите просто така, от глупост, да изглеждате интересни!?

    1. Не знам по какво сте доктор, но историята и езиците май не ви се отдават. Не е Окраина, Украина, т.е. впревод- В страната (държавата), в украинския език У се превежда като В.

   2. Забелязахте ли че след като руския патрика ни наби канчетата миналата година, тази никой не спомена „белоруски украински финландки , румънски „. Отн. ,частието на сръбски пойски , то е типично по сръбски. Сърбия формално участва във войната срещу османците, мобилизира два полка, но тяхната единствена задача е да изгонят българските свещеници и учители от Нишко и Пиротско, завземайки без боеве тези земи, които после са харизане на Сърбия официално.

 2. Истината не се нуждае от уговорки и допълнения. Всяка уговорка и уточнение е русофилски напън да се скрие истината за събитията на Шипка. Крайно време е да се смачкат всякакви русофилски напъни и лъжи, защото „Истината е свята. . .“.

 3. Хареса ми коментара на Даниела Вълкова.Всичко останало е помия излята върху паметта на загиналите и олицитворяваща моралния портрет на българина в момента…

 4. Според гореизброените професори сега още щяхте да си носите фесовете.

 5. Дума да няма, подвигът на украинци, руснаци, белоруси,финландци, поляци, литовци е свят,….. Става дума за имперските намерения на Русия, която нямаше намерение да си тръгне от нашите земи… A TE не са били ОСВОБОЖДЕНИЕ на България !! И нищо не ни е подарено, даром !!!…! Със злато заплатихме „братското освобождение“ …и с кръвта на нашите войници -славните опълченци !

 6. Само един еди ствен е ожявил вийната и това е Импеатора на руската империя. И в турската армия има иничари и то много. То на тая логика Америка като победи трябва да цитираме , англичани , африканци, британци , испанци… Абе лъжливите русофоби ,да си ближат раните и да пият по една ракия за изтрезняване. И без тва са шепа тролове дето им се превужда Путин и комунизъм на всякъде. Патология брат на свременни комплексари .

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.