Прабългарите отново в лукс в „Игри на волята“ Траки ще спят в рибарската хижа, красивите Славяни отиват на безлюдния плаж

Забравен багаж спря движението на метрото до летище София

Наградите “Еми”: Бесен феминизъм и трансджендър активизъм

Руски свещеници протестираха срещу управлението на Путин

ЕС да разпределя бежанци по квоти

Русия издирва американски информатор

Мъжът, откраднал картини на Майстора: Много съжалявам, че съм влизал в тази къща

Таен руски чат без американци Политици и бизнесмени заключиха телефоните си

Гостуване в Горна Оряховица носи трофеи на ЦСКА

Президентът Радев: Крайно време е България да се включи в европейските програми за въгледобивни региони в преход

На какви почивки имате право, когато работите на компютър

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 24 септември 2019

Президентът Радев в Ню Йорк: България и САЩ са стратегически съюзници и не следва да има ограничение за визите

39% от семейния бизнес е в търговията 104 хил. са фамилните предприятия в страната

Барикадиралият се мъж в блок в София заплашвал с убийство собственик на охранителна фирма

Проф. Пламен Павлов: Появяват се нови митове за Ботев, но те не са верни

Априлското въстание е щяло да успее, ако е имало освободена поне една територия. Това заяви Проф. Пламен Павлов по БТВ по случай 143-тата годишнина от гибелта на Христо Ботев

„Имало е много силно негодувание от страна на европейски държави и Русия, така че ако е била създадена свободна територия, ако Христо Ботев е стигнал до Враца и я беше превзел, всичко щеше да е различно“, коментира историкът.

Той обясни и че съществуват и безброй много митове около живота на Ботев. „Митовете си отиват там, където им е мястото, но се произвеждат и някои нови митове. Мит е, че те тръгват да се самоубиват. Не, те тръгват да завладеят Враца, чакат да се вдигне въстание във Враца. Там е имало подготовка за въстание, то е можело да избухне, просто има лошо стечение на обстоятелствата, има жестоки репресии от Османската империя. Въстанието е можело да успее“, заяви още историкът.

По думите му, не бива също да забравяме другите чети редом до тази на Ботев. „Освен Ботевата чета е и тази на Таню Стоянов, която минава с Ботевата и стига до село Априлово, където окончателно е разбита. Има и още няколко чети, седмици след разгрома на Ботевата те навлизат от Сърбия, водени от Панайот Хитов, Филип Тотю, Априлското въстание продължава няколко месеца“, обясни той.

Проф. Павлов опроверга и някои твърдения, че някои от четниците са искали да заграбят дарения. „Твърденията, че някои хора от четата са искали да вземат парите, това е абсолютно невярно. Тези хора нямаше да ходят да гинат по Балкана, за да правят криминални афери. Те не се борят за тераси, а за стълба към свободата“, каза още историкът.

Според него в една несвободна България е имало много свободни българи, а днес все повече млади се интересуват от историята и даде пример с присъствието на много младежи на откриването на паметник във Велико Търново.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Ало, професора, стига опровергава! Ботев е светла личност, оставил трайна следа в паметта на признателните българи! Ако целта е да забележим, че непрекъснато нещо опровергавате, спете спокойно – забелязали сме, че само това правите.

  2. Прав е професорът. Опитите за деформиране на историята ни трябва да се опровергават. Това е и негово задължение и той си върши работата като специалист и преподавател на младите българи.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.