Проф. Рачев: Ураганът „Милтън“ отслабна, но остава опасен с ветрове до 160 км/ч

Ураганът "Милтън", който първоначално беше с пета категория, отслабна до втора, но продължава да бъде много опасен. Въпреки загубата на част от структурата си, поривите на вятъра достигат до 150-160 км/ч. Флорида, с надморска височина от средно 30 метра, е силно засегната от бурята. В Сейнт Питърсбърг за три часа са паднали 130 литра дъжд на квадратен метър, което предизвика сериозни наводнения, каза в ефира на bTV проф. Георги Рачев.

Той обясни, че евакуацията на между 1,6 и 6 милиона души и последващото им връщане по домовете е трудна задача, въпреки че американците са подготвени за подобни ситуации. Според него полицейските служители на терен поемат сериозни рискове, защитавайки имуществото на местните жители.

Професорът спомена и за пораженията от урагана "Хелън", които все още не са напълно изчистени, въпреки помощта на Националната гвардия, която е използвала 600 самосвала за премахване на боклуците. Той подчерта, че летящите отломки при скорост на вятъра от 150 км/ч са изключително опасни, тъй като могат да се превърнат в "смъртоносни оръжия".

Въпреки всичко, проф. Рачев отбеляза, че е положително, че се вземат превантивни мерки и че ураганът "Милтън" значително е отслабнал. Сега се движи бавно към Орландо със скорост от около 15-16 км/ч.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето