На 15 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за петък, 15.11.2019

Премиерът Борисов: Няма гръцка компания, която да работи в България и да се е оплакала от нещо (ВИДЕО)

Изчезналото в село Николаево момченце най-вероятно е било отвлечено

Великобритания бави новата Еврокомисия Брюксел в юридически пат

89,65 лв. тол такса от София до Бургас По-екологичните камиони ще плащат по-малко

ЕК започва наказателна процедура срещу Великобритания за отказа да изпрати еврокомисар

Русия създава военна база в кюрдски град в Сирия До неотдавна в Камишли бяха разположени US войници

Вируси с кашлица тръшкат наред Заради топлото време грипът ще се забави

КРИБ подкрепя изцяло предложението първият ден от болничния да не се плаща

Неуспешен дебют за Дерменжиев, звезда на „Нюкасъл“ попари България

Румен Овчаров и Бриго Аспарухов пазят гърба на Нинова Вътрешната опозиция втвърди тона - иска оставката на ръководството и промяна на партийния устав

Борисов от Солун: Газовият интерконектор с Гърция е важен за енергийната сигурност на Югоизточна Европа

Германия спира данък „солидарност” Промяната засяга 90% от плащащите налози

Оставиха за постоянно в ареста 68-годишен, обвинен в блудство с 10-годишно момиче

Проф. Соня Марина: Витилигото засяга по-често жените Обикновено се отключва от преживяно стресово събитие

Проф. Соня Марина има близо 40-годишен стаж в областта на дерматологията. Автор и съавтор е на над 130 научни публикации, 7 учебника, 2 монографии. Член е на Българското дерматологично дружество, Европейската академия по дерматология и венерология, на Нюйоркската академия на науките и др.

Витилигото е хронично кожно, незаразно заболяване. Характеризира се със загуба на пигмент и поява на бели петна по различни части на тялото и лицето, скалпа и лигавиците. Може да се появи във всяка възраст, но се изявява най-вече между 15 и 20 години. Засяга 1 на всеки 100 души, но по-често жените. Мъжете също не са застраховани срещу него. Неотдавна режисьорът и актьор Ники Илиев обяви публично, че страда от витилиго.

Какво представлява

„Vitiligo“ е латинска дума: „viti“ идва от vitium – петно, белег и „ligo“ – „причина“. Най-общо „vitiligo“ се превежда като „да причиниш петно“. Може да се смята, че болестта съществува, откакто съществува човешката история. Това се твърди, защото сходни състояния са чести и обичайни при животните. Симптоми на витилиго са описани в Библията и в древни китайски и гръцки текстове

Въпреки че патогенезата не е напълно изяснена, има доказателства, сочещи, че витилиго се причинява от комплексни автоимунни, генетични, хормонални и външни фактори, при които собствената имунна система атакува пигментните клетки (меланоцити) в кожата, които умират или не могат да функционират, поради което изчезва кожният пигмент меланин, съдържащ се в тях.

Обикновено се отключва от преживяно стресово събитие при хора, които са предразположени към развитието му. Приблизително 30% от засегнатите от витилиго имат родственик със същото заболяване, затова се смята, че имат генетично предразположение.

Болестта се проявява с депигментирани петна, заобиколени от нормална кожа. Те са с диаметър от 5 мм до 5 cм или повече. Болестта прогресира чрез постепенно разширяване на старите петна или чрез развитие на нови.

Видове

Трихромното витилиго (три цвята: бял, светлокафяв, тъмнокафяв) представя различните етапи в развитието на болестта. Най-често се наблюдава както около естествените отвори (уста, очи, анус, гениталии), така и на местата, където костите са изпъкнали или кожата е подложена на травма.

Фокалният тип витилиго се характеризира с едно или няколко петна на едно място, а генерализираният – с широко разпространение на депигментирани петна, често със забележителна симетрия. При вида “lip-tip” се ангажира кожата около устата, дисталните фаланги на пръстите на ръцете и краката, но може да засегне зърната на гърдите, гениталиите и ануса. При универсалното витилиго има почти пълна до пълна липса на пигмент. Сегментното витилиго обикновено се развива едностранно.

Болестта може да се придружава от бяла коса и преждевременно побеляване, ограничени области от бяла коса или липса на коса.

Витилигото не е само козметичен проблем. При някои пациенти като подрастващите може да доведе до сериозна психологическа травма и социална изолация.

Поставяне на диагнозата

Диагностиката никак не е трудна, защото става въпрос за видими изменения – загуба на пигмент и бели петна по кожата. Тя се поставя с преглед при дерматолог и се подкрепя от изследване с Удова светлина и хистология, която показва нормална кожа без меланоцити.

Лечението има за цел да възстанови загубения цвят на кожата, но не може да гарантира спиране по-нататъшното развитие на болестта и поява на нови петна.

Лечение

Има много терапии, претендиращи да повлияват болестта, включително от алтернативната медицина, но досега не е налична нито една, която безспорно да го лекува. Най-често прилагани са т.нар. PUVA-терапия, базирана на лечение с вещества, наречени псоралени, и стероидните кремове, които са класическите методи за лечение.

В допълнение на традиционните терапии се прилага облъчване с тесновълнови ултравиолетови лъчи, excimer-лазер, кожна присадка, трансплантация на пигментни клетки, локална псораленна терапия, локална потискаща имунотерапия и др.

Безплатни прегледи

Безплатни прегледи за пациенти с витилиго започнаха в УМБАЛ «Св. Иван Рилски» в края на октомври и ще продължат до 19 декември. Те ще се провеждат от проф. Соня Марина от понеделник до четвъртък между 13 и 16 часа в кабинет N6. Безплатните прегледи се отнасят само за пациенти с петна по кожата, върху които липсва пигментация, предупреждават от лечебното заведение. Тези, които нямат изброените симптоми, ще бъдат преглеждани срещу предоставено направление или срещу заплащане. Необходимо е предварително записване на час.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.