Проф. Соня Марина: Витилигото засяга по-често жените

Проф. Соня Марина има близо 40-годишен стаж в областта на дерматологията. Автор и съавтор е на над 130 научни публикации, 7 учебника, 2 монографии. Член е на Българското дерматологично дружество, Европейската академия по дерматология и венерология, на Нюйоркската академия на науките и др.

Витилигото е хронично кожно, незаразно заболяване. Характеризира се със загуба на пигмент и поява на бели петна по различни части на тялото и лицето, скалпа и лигавиците. Може да се появи във всяка възраст, но се изявява най-вече между 15 и 20 години. Засяга 1 на всеки 100 души, но по-често жените. Мъжете също не са застраховани срещу него. Неотдавна режисьорът и актьор Ники Илиев обяви публично, че страда от витилиго.

Какво представлява

„Vitiligo“ е латинска дума: „viti“ идва от vitium – петно, белег и „ligo“ – „причина“. Най-общо „vitiligo“ се превежда като „да причиниш петно“. Може да се смята, че болестта съществува, откакто съществува човешката история. Това се твърди, защото сходни състояния са чести и обичайни при животните. Симптоми на витилиго са описани в Библията и в древни китайски и гръцки текстове

Въпреки че патогенезата не е напълно изяснена, има доказателства, сочещи, че витилиго се причинява от комплексни автоимунни, генетични, хормонални и външни фактори, при които собствената имунна система атакува пигментните клетки (меланоцити) в кожата, които умират или не могат да функционират, поради което изчезва кожният пигмент меланин, съдържащ се в тях.

Обикновено се отключва от преживяно стресово събитие при хора, които са предразположени към развитието му. Приблизително 30% от засегнатите от витилиго имат родственик със същото заболяване, затова се смята, че имат генетично предразположение.

Болестта се проявява с депигментирани петна, заобиколени от нормална кожа. Те са с диаметър от 5 мм до 5 cм или повече. Болестта прогресира чрез постепенно разширяване на старите петна или чрез развитие на нови.

Видове

Трихромното витилиго (три цвята: бял, светлокафяв, тъмнокафяв) представя различните етапи в развитието на болестта. Най-често се наблюдава както около естествените отвори (уста, очи, анус, гениталии), така и на местата, където костите са изпъкнали или кожата е подложена на травма.

Фокалният тип витилиго се характеризира с едно или няколко петна на едно място, а генерализираният – с широко разпространение на депигментирани петна, често със забележителна симетрия. При вида “lip-tip” се ангажира кожата около устата, дисталните фаланги на пръстите на ръцете и краката, но може да засегне зърната на гърдите, гениталиите и ануса. При универсалното витилиго има почти пълна до пълна липса на пигмент. Сегментното витилиго обикновено се развива едностранно.

Болестта може да се придружава от бяла коса и преждевременно побеляване, ограничени области от бяла коса или липса на коса.

Витилигото не е само козметичен проблем. При някои пациенти като подрастващите може да доведе до сериозна психологическа травма и социална изолация.

Поставяне на диагнозата

Диагностиката никак не е трудна, защото става въпрос за видими изменения – загуба на пигмент и бели петна по кожата. Тя се поставя с преглед при дерматолог и се подкрепя от изследване с Удова светлина и хистология, която показва нормална кожа без меланоцити.

Лечението има за цел да възстанови загубения цвят на кожата, но не може да гарантира спиране по-нататъшното развитие на болестта и поява на нови петна.

Лечение

Има много терапии, претендиращи да повлияват болестта, включително от алтернативната медицина, но досега не е налична нито една, която безспорно да го лекува. Най-често прилагани са т.нар. PUVA-терапия, базирана на лечение с вещества, наречени псоралени, и стероидните кремове, които са класическите методи за лечение.

В допълнение на традиционните терапии се прилага облъчване с тесновълнови ултравиолетови лъчи, excimer-лазер, кожна присадка, трансплантация на пигментни клетки, локална псораленна терапия, локална потискаща имунотерапия и др.

Безплатни прегледи

Безплатни прегледи за пациенти с витилиго започнаха в УМБАЛ «Св. Иван Рилски» в края на октомври и ще продължат до 19 декември. Те ще се провеждат от проф. Соня Марина от понеделник до четвъртък между 13 и 16 часа в кабинет N6. Безплатните прегледи се отнасят само за пациенти с петна по кожата, върху които липсва пигментация, предупреждават от лечебното заведение. Тези, които нямат изброените симптоми, ще бъдат преглеждани срещу предоставено направление или срещу заплащане. Необходимо е предварително записване на час.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве