Проф. Стати Статев: Задължително трябва да си оптимизираме връзките в системата на висшето образование

Снимка: Денислав Стойчев

Да си свършим работата по закона за акредитация и след това да мислим за нов закон за висшето образование, призова ректорът на УНСС

Задължително трябва да си оптимизираме връзките в системата на висшето образование. Това призова ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. д-р Стати Статев в дискусията „Висшето образование - проблеми и перспективи“ в Народното събрание, организирана от вестник "Труд".

Това, което се получи в този диалог през последната година, е отговорът въпроса – накъде трябва да вървим. Имаме правителство, за което приоритет е образованието, което прие единодушно стратегия за развитие на висшето образование, министър, който е много в час и знае какво се случва. Трябва да си свършим работата по закона за акредитация и след това да мислим за нов закон за висшето образование, заяви проф. Статев.

Висшите училища трябва по-лесно да могат да се кооперират помежду си. Връзките с бизнеса също са много важни за висшето образование и има нужда от промени. Ще кажа само един пример - в момента в университетите изтъкнат представител на бизнеса по закон може да вземе до 10% от лекционен курс, което е изключително малко. Необходимо е този обем часове да бъде променен до 20% от хорариума на бакалаврите. Ние реално имаме тази комуникация с бизнеса, нужно е законът да я отвори за да можем да си комуникираме на всички нива и това да не кампанийно. Комуникацията с държавните структури трябва да е по-добра, трябва да облекчим режима, защото 34 от висшите училища са държавни, призова ректорът на УНСС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование