5 леки пиеси за тиган, фурна и виртуоз Ненатоварващи безмесни ястия за летните жеги

Тир се килна, затвори Ришкия проход

„Локо“ (София) за 30 секунди от Първа лига до разпадане

Германската полиция спря турски опозиционери от участие в митинг на кюрди

Три коли се удариха във верижна катастрофа до Софийския университет

Фандъкова покани Владимир Кличко в София

Мистър София поти Джерард Бътлър във фитнеса Холивудската звезда не отказва на фенките

Борисов пред Порошенко: Винаги сме били за спазването на Минските споразумения, вълшебната дума е “мир”

Най-екзотичното мъжко хоби Бивш военен с първа общинска градина от бонсаи в Шумен

Сигнал за бомба стресна Киев

Путин поиска от новото правителство промени във всички области

Ердоган призова турците: Сменяйте доларите и еврото с лири

Слънчево с кратки превалявания

НАТО и Русия се срещат на 31 май

“Илинденска Македония” отпадна, Скопие и Атина продължават преговорите в Брюксел

Проф. Стефка Петрова: Традиционните български храни влизат в детските градини

Снимка: Архив

Повече зеленчуци и плодове и по-малко сол, захар и брашно ще има в храните в детските градини. Това заяви проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи, по БНТ. Очаква се новият сборник с рецепти за хранене в детските градини да бъде одобрен в началото на 2018 година.

“В основата на новия сборник с рецепти в детските градини е българският модел на хранене. Традиционните български храни са застъпени с разнообразни рецепти. Не ние трябва да се съобразяваме с тези 2,50 лв на дете, а държавата, за да има качествени храни като сезонни плодове, защото това определя храненето на децата. Важно е сега да се научат да се хранят здравословно”, обясни проф. Николова.

Относно включването на модерни храни, които са по-скъпи, като като чия, киноа и авокадо, тя уточни, че това не са продукти, които ще бъдат ежедневно в менюто на децата, а са включени за разнообразие.

Препоръчваме обезсолено сирене. В обикновеното има 3,5 до 4 гр. сол, което е страшно много за децата. Имаме подход за намаляване на солта и добавените захари и намаляване на брашната. Искаме децата да опитат всичко и да имат подход, посочи проф. Николова и добави, че се надява и на съдействие от регионалните здравни инспекции, които имат отговорността да контролират.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.