Проф. Стефка Петрова: Традиционните български храни влизат в детските градини

Повече зеленчуци и плодове и по-малко сол, захар и брашно ще има в храните в детските градини. Това заяви проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи, по БНТ. Очаква се новият сборник с рецепти за хранене в детските градини да бъде одобрен в началото на 2018 година.

"В основата на новия сборник с рецепти в детските градини е българският модел на хранене. Традиционните български храни са застъпени с разнообразни рецепти. Не ние трябва да се съобразяваме с тези 2,50 лв на дете, а държавата, за да има качествени храни като сезонни плодове, защото това определя храненето на децата. Важно е сега да се научат да се хранят здравословно", обясни проф. Николова.

Относно включването на модерни храни, които са по-скъпи, като като чия, киноа и авокадо, тя уточни, че това не са продукти, които ще бъдат ежедневно в менюто на децата, а са включени за разнообразие.

Препоръчваме обезсолено сирене. В обикновеното има 3,5 до 4 гр. сол, което е страшно много за децата. Имаме подход за намаляване на солта и добавените захари и намаляване на брашната. Искаме децата да опитат всичко и да имат подход, посочи проф. Николова и добави, че се надява и на съдействие от регионалните здравни инспекции, които имат отговорността да контролират.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование