Спипаха вандал, повредил коледната украса в Аксаково

Лиляна Павлова за българското европредседателство: Мисията е изпълнена успешно

Наградиха доблестни деца, намерили и предали чантичка с документи и 1000 лева Петокласниците получих грамоти от директора на полицията във Велико Търново

Теменужка Петкова: Газоразпределителната инфраструктура в България ще се развива, ако има икономически интерес

Експерт прогнозира: Професията оператор на кол център ще се трансформира в оператор на робот

Търсят тяло на бебе, родено вчера в Кърджали, източват „Водното огледало“

Републиканските пътища в Сливенска област – проходими при зимни условия

Благодетели дариха 1100 лв. за изграждане на паметник на ген. Сава Муткуров в Търново

Комисар Мария Габриел с престижна награда „Талант в политиката 2018“

Тировете с дестинация България, влизащи от Турция, няма да бъдат пренасочвани през Лесово – Хамзабейли

Иван Тотев: Никога не е имало идея да се разфасоват прасета в центъра на Пловдив

Петър Петров от „Юлен“: Дружеството няма никакви кредити към Първа Инвестиционна Банка или други български банки Поради некоректността на журналистите от Икономедиа, концесионерът на ски зона "Банско" повече няма да отговаря на въпроси, задавани от изданията на тази медийна група

Откриха близо 700 литра нелегален алкохол по обява в Интернет

Клуб „Активна сигурност“ организира коледен празник за деца от домове в Пловдивско Кампанията е под надслов "SOS - Грижа без граници"

Запален комин обгази пенсионерка

Проф. Тодор Кантарджиев: Няма антибиотици във фуражите за животните, дават се само при лечение

Снимка: БНТ

Докладът на Европейската комисия не казва, че в месото има антиботик и той е много опасен, а че животните са тренирани с тези количества. Проблемът е, че антибиотиците в храните селектират резистентни микроби, а не, че антибиотикът е толкова вреден за човека. Това обясни проф. Тодор Кантарджиев, Директор на национален център по заразни и паразитни болести, по БНТ.

Той посочи, че у нас и в Европа в момента няма циркулация на грипни вируси и допълни, че сега е най-подходящото време за ваксинация.

От Агенцията по безопасност на храните разпространиха позиция до медиите, че като инстититуция участват в изследване и са подали данни колко количества антибиотици за животински цели са използвани през 2015.

„Всяка година агенцията по храните проверяват дали в пробите месо има антибиотици и тази година не са открити. Миналата години са открити в три пуйки, а по-миналата в пчелен мед са открити сулфонамиди“, каза проф. Кантарджиев.

Директорът на националния център заяви, че у нас се спазват от ветеринарите правилата за лечение на животните то да не предхожда клането на животното за месо и уточни, че не се дават антибиотици във фуражите с цел увеличаване на биомасата. По думите му в нашата страна това е забранено и строго се контролира. „Когато се използват антибиотици е възможно да се селектират резистентни микроби/бактерии, които влияят на човешкия организъм. Вероятността да попаднат е малка поради термична обработка. Важно е антибиотици да се дават, само когато се лекува бактериална инфекция, да се дава този, който няма да унищожи цялата микробна флора, а ще действа точно“, посочи той.

Проф. Тодор Кантарджиев каза, че консумацията на антибиотици при хора в доболнична помощ е равна на средна за Европа. Той заяви, че не съветва никой да ползва много дълго време мощни добавки за стимулиране на имунната система, както и да се ползват сайтове, които не са на официални институции, а препоръчва консултация с лекар.

Той посъветва, че е добре през месеците, когато няма слънцегреене, да се взима известно количество витамин D, но не постоянно и в голямо количество и даде пример, че за възрастни до е 3 капки.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.