Борисов ще участва в заседанието на Европейския съвет на 20 и 21 юни в Брюксел

Никола Саркози ще бъде съден за корупция

Липсват обтривки от ръцете на обвинения в стрелба след пиянски скандал военен следовател Според прокуратурата следователят Калоян Узунов и военният поркурор Спас Илиев са били много пияни, но не са им взети и алкохолни проби

4 години затвор за мъж, пребил непълнолетния си брат Инцидентът станал заради пари от продажба на мед

Екатерина Захариева: Ще бъде историческа грешка, ако Северна Македония и Албания не започнат заедно преговорите за присъединяване към ЕС

Йорданка Фандъкова днес провери работата по ремонта на ул. „Каменоделска“

Отслужиха заупокойна молитва за бедствието преди 5 години ЕИБ одобри проект за интегриране при извънредни ситуации и кризи

Министър Емил Караниколов: Офертата за Ф-16 се разглежда от експертните групи по министерства, най-вероятно ще я коментираме публично в петък

УЕФА връща Люпко у дома

Газов котлон опожари каравана

Кметът на Банско пръв започна препис на „История Славянобългарска“

Прокуратурата в Силистра разследва инцидента с изчезналото в Дунав момче

Марияна Николова обсъди с посланика на Индия у нас Пуджа Капур развитието на българо-индийските отношения

89% от уязвимите приложения в смартфона могат да бъдат използвани с помощта на злонамерен софтуер

Изпълнителният директор на НЕК подаде оставка

Проф. Тодор Кантарджиев пред „Труд“: 18% от кърлежите носят опасни болести

Проф. Тодор Кантарджиев е категоричен, че кърлежите тази година не са повече отпреди.

Плъховете и мишките са най-големият проблем

Антибиотикът намалява риска от заразяване стотици пъти

30% от кърлежите носят някои причинители на опасни заболявания, а до 18% – по два причинителя. Това съобщи за „Труд” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Става въпрос за 2 групи причинители. Това са бактериалните в градовете – лаймската болест, анаплазмозата, марсилската треска и ерлихиозата. Докато в селскостопански площи и там, където има контакт с гори, са кърлежите, които пренасят опасните вирусни трески – кримска-конго хеморагична треска и така нареченият кърлежов енцефалит”, обясни специалистът във връзка със зачестилите ухапвания от кръвносмучещите паразити.

По думите му те са нормални, защото изведнъж времето е станало топло и хората са тръгнали по парковете, без да имат предвид кърлежите, които не са повече от други години.

„Най-важната обработка е това да се коси тревата, което не зависи от дъждовете. А иначе да се използват сухите дни, за да се пръска. Но хората трябва да се научат да не лягат на тревата, да не пускат децата да играят боси във високи треви. Ние не сме във Великобритания да си ходим по градинките. Там нямат кърлежи, защото нямат бездомни кучета. Но дори не те са най-големият проблем. Това по-скоро са мишките и плъховете, които излизат от каналите и също са гостоприемник за кърлежите”, уточни проф. Кантарджиев.

Съветът му е след ухапване от кърлеж в първите часове да се вземе веднъж или два пъти доксициклин при възрастни и азитромицин за деца. Така рискът от лаймска болест, марсилска треска и ерлихия намалява стотици пъти.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.