Проф. Ханс Беарбоом, шеф на клиниката по оториноларингология и пластична хирургия на „Шарите“ - Берлин, пред „Труд“: Стволовите клетки ще преборят рака

Снимка: Пламен Стоименов

Намалете приема на захар, следете теглото си, за да можете да го коригирате

Световноизвестният хирург проф. Ханс Беарбоом бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ от Медицинския университет - София. Сякаш за него са думите на британския политик и писател Стивън Грийн - „Едно прави германците уникални - силният им стремеж да вършат всичко както трябва“. При какви условия може да бъде излекуван ракът на гърлото, има ли пробив в техниките и технологиите за лечение, и какво всъщност е да си най-добрият в света, разкрива пред „Труд“ д-р Ханс Беарбоом.

- Проф. Беарбоом, след като бяхте отличен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“, обмисляте ли да оперирате и в България?

- Мислил съм върху този въпрос и това, което мога със сигурност да кажа, е, че Медицинска академия и клиниката „Вайсензее“ в Берлин ще си сътрудничат. След това високо отличие ще предприема нещо в България - може би във формата на курсови обучения или нещо подобно. Вече имам предложение за усилване на сътрудничеството, а за да бъда съвсем конкретен ще кажа, че на 2 и 3 април 2020 година ще се състои нашият международен форум на „Шарите“-Берлин в областта на анатомията. Акцент на събитието ще бъде ендоскопската хирургия. Ще се включат изключително подготвени специалисти, а един или двама български колеги ще получат също покана за медицинския международен форум.

- Смятате ли да помагате на колегите си в България и ще поемете ли ангажимент да обучавате наши специализанти?

- Да, имам желание да направим нещо за студентите. Стига да дойде искане до мен, ще го направя с удоволствие. При всяко предложение за сътрудничество от България, бих се отзовал веднага. Освен това смятам да отправя и собствено предложение.

- Твърди се, че сте един от най-добрите специалисти в света в област­та на отоларингологията, как се стига до това да бъдеш най-добрият?

- Да си най-добрият в света е твърде относително, но аз съм минал през много добро обучение. Имах учители от световна величина. След обучение, каквото се получава в университетската клиника на „Шарите“, човек неизменно си поставя целта да отдаде своя принос в оперативната медицина. Постигнал съм всичко с дисциплина, труд и усърдна работа. Стремежът ми бе да се надграждам. Ще подчертая, че всеки тръгнал по тази пътека, трябва да е готов да инвестира много време. С други думи, да си добър в медицината е нещо като да си виртуоз на цигулка „Страдивариус“.

- Зачестяват ли случаите на тежки заболявания на ларинкса и гърлото?

- Много зачестяват туморите в нашата област, особено злокачествените новообразувания на околоушната слюнчена жлеза (паротис), на гърлото и на носните кухини. Все по-често диагностицираме злокачествени образования в клиниката по оториноларингология и пластична хирургия при Университетска болница „Шарите“- Берлин.

- При какви условия може да бъде излекуван рак на гърлото?

- Разбира се, пълното излекуване на пациент е винаги нашата крайна цел, но дори да не може да се излекува напълно заболяването, то наш приоритет е да удължим продължителност­та и качеството на живота на пациента. Заболелите от рак искат да достигнат максимално възраст, но в крайна сметка, ако не може да постигнем това, то тогава целта ни е да удължим времето им. Има различни методи като например палиативната медицина, но при всички случаи трябва да се действа интердисциплинарно. За всеки подобен случай работят радиолози, терапевти с лъчетерапия, онкологични интернисти. Не всеки рак е лечим - при много от случаите успяваме, но при други правим всичко възможно, за да се удължи живота на пациента. Разбира се, всичко трябва да е така насочено и организирано, че да се постигне оптимален резултат.

- Има ли яснота около причините, които го предизвикат и как хората мога да се предпазят?

- В нашата специалност има два основни рискови фактора - това са тютюнопушенето и приемът на алкохол. Съществуват и онковируси, причиняващи тумори. Те са в областта на гърлото и носоглътката. При здравословен начин на живот, в който се стараем да отбягваме рисковите групи вещества, се намалява рискът от рак.

- Има ли пробив в технологиите за лечение във вашата сфера?

- Има, разбира се, и нови методи за лечение в нашата сфера като например имунотерапията. В онкологията, редом с хирургическата намеса, се прилага и лъчева терапия, химиотерапия и новото нещо, което сега се появи е имунотерапия. Тя се развива в момента много добре и е основен фокус в различни изследвания. Още сме в ранен етап, но може да кажем, че това е обогатяване в сферата на леченията.

- В Европа или в САЩ са по-напреднали специалистите в тази технология?

- По отношение на този въпрос съществуват различни мнения. Има клиники на световно ниво в Европа, включително и в България. Трудно би се решил спорът дали специалистите в САЩ са по-добри от тези в Европа, най-малкото, защото всеки защитава своето. В този случай може да дадем за пример британския министър-председател Борис Джонсън, който обяснява как тяхната система на здравеопазване е най-добра. Всеки има различна гледна точка, затова е невъзможно да се каже нещо толкова категорично. Повечето от европейските научни трудове се публикуват на английски език. В момента преживяваме политическото събитие - Брекзит, но от друга страна, издателите на научна литература на английски език също са в състояние на Брекзит. И все пак медицината във Обединеното кралство е малко по-различна от колкото в Западна Европа.

- Причиняват ли електронните цигари рак - европейски и световни данни сочат, че те са дори по-вредни от обикновените?

- Много хора избраха електронните цигари, понеже смятаха, че са безобидни. Строго погледнато те са поне толкова токсични, колкото и обикновените цигари. Има най-различни видове - силни, леки, ултра леки, както и по отношение на вида тютюн, използван за дадено изделие. Тази разновидност прави цигарите различни, но остава неоспорим фактът, че всяка цигара е токсична. Няма да е коректно или правилно, ако се твърди, че електронните цигари са по-добри от обикновените.

- Има ли напитки, които е препоръчително да се избягват, защото вредят на гърлото и на гласните струни?

- Да. Нездравословното хранене не може да доведе до злокачествени заболявания, но създава риск при лечението на онкологични заболявания, като забавя терапевтичния процес. Разбрах от медиите, че президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп пие 12 кока-коли и то още преди обед, което е прекалено много. Това, разбира се, не значи че ще има лоши последствия за американския президент, а по-скоро, че това са рискове, които се създават в организма. Тези предпоставки обаче неминуемо ще се отразят в процеса на обмяна на веществата. Прием на подобно високо количество захар предизвиква в човешкия организъм подобна на диабет ситуация. Този процес намалява имунната система и предизвиква възпалителен процес, който в последствие може да доведе до злокачествено заболяване.

- А кои са полезните напитки и храни?

- В XXI век светът се намира в преломен момент - по отношение на промяната на климата и опазването на природата, също така и от гледна точка на здравословно хранене. Екологията и здравословното хранене са темите на бъдещето и утрешния ден. Като специалист мога да посъветвам следното: Намалете приема на захар, следете теглото си, за да можете да го коригирате в случаи на наднорменото тегло. Смятам, че здравословното хранене е и една от темите на съвременния свят, а принципите му не са се променяли. Сред тях са избягването на сладкото, приема на повече течности, без, разбира се, алкохол и консумирането на нискокалорични храни.

- Как гледате на индивидуалната медицина и на лечението на рак със стволови клетки, възможно ли е във вашата област?

- Лечението със стволови клетки може да се прилага в борбата с редица заболявания - например левкемия. Те са бъдещето. Естествено, като се има предвид, че човек се състои от една или повече клетки, идващи от предшестващи ги клетки. Жизнените функции на организма протичат в клетките и всички клетки притежават наследствена информация, нужна за регулация на клетъчните функции и за предаване на тази информация на следващите поколения клетки. Всяка клетка се дели, така че една стволова клетка може да преобрази организма. Принципът на размножителния потенциал на клетката може да се прилага, така че могат да се използват в различни заболели клетки. Например, в тъканите и при нервни болести стволовите клетки оказват голямо влияние при лечението на левкемия. Това е пътят на бъдещето и все някой ден терапията със стволови клетки ще унищожи влиянието на раковите заболявания. Хората няма да са заложници на подобни коварни болести.

- Оперирали сте българи безплатно, защото не са имали възможност да си платят интервенцията, колко струва подобна операция и тежки ли бяха случаите?

- При всеки български пациент, който съм лекувал, никога не съм взимал хонорар за себе си, защото това е мой принцип. Имал съм случаи дори, в които съм настоявал за възможно най-ниската цена за българските пациенти например за лъчетерапия, която всъщност не е в нашия факултет в „Шарите“.

- Съпругата Ви също е лекар, като се приберете от работа за случаите от клиниката ли си говорите?

- Жена ми е радиолог, да. За съжаление, доста често говорим за медицински случаи.

- Как се разтоварвате от тежкото си ежедневие?

- Привърженик съм на футболен отбор Унион Берлин и често с колеги ходим на техни мачове.

Нашият гост

Проф. Д-р Ханс Беарбоом е роден на 11 април 1955 година. Той е завеждащ клиниката по оториноларингология и пластична хирургия при Университетска болница “Шарите”- Берлин. Лечебното заведение предлага широк кръг от терапевтични интервенции, осъществявани при най-високо ниво на медицинско обслужване. Диагностиката, терапията и медицинските изследвания се осъществяват в около 60 отделения. Проф. Беарбоом е специализирал в САЩ и Холандия има допълнителна специализация по Пластична хирургия и Алергология. Асоцииран професор по отоларингология в университета в Хумболт Берлин. Бил е председател на Северногерманското дружество по оториноларингология, а от 2011 г. е медицински директор на Park-Klinik Wei?ensee (aкадемична болница на Charite University Clinic).

 

„Доктор хонорис кауза“ на Медицинския университет - София

Проф. д-р Ханс Беарбоом стана „Доктор хонорис кауза“ на Медицинския университет - София. Почетното звание бе присъдено за неговите значими професионални и академични изяви като един от водещите специалисти в областта на оториноларингологията, учен с принос за обучението на англоговорящите студенти на МУ-София, както и за личното му участие в оперативното лечение на български граждани. Отличието беше връчено от директора на „Св. Екатерина“ Генчо Начев, проф. Иван Митов - декан на Медицинския факултет към МУ - София и проф. д-р Виктор Златков, ректор на МУ-София.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта