Деца от Сливен събират хранителни продукти за сираците в дома на отец Иван

Издирват ловец, застрелял крави

Гала се похвали с красивата си дъщеря

Срокът за подаване на заявления за помощ за отопление изтича на 31 октомври

Николай Банев остава в ареста

Слави Трифонов представя утре телевизията си 7/8 TV

Режисьорът Бойко Богданов за премиерата си в Бургас: В „Свекърва“ разпознаваме азбуката на националния си характер Най- много вицове има за тъщи и свекърви

Алек Болдуин си свали гащите в ефир, за да покаже колко е отслабнал (ВИДЕО)

Хванаха пиян шофьор на автобус, щял да кара ученици на екскурзия

Велосипедист е с опасност за живота, а пешеходец пострада след пътни инциденти в Пловдивско

Мъж преследва маршрутка, спря я и ограби пътничка

Строителна фирма е дарила 100 000 лева на „Демократична България“

Ердоган обвини Запада, че застава на страната на терористите

SDIndex 2019: Шофьорите на камиони и автобуси по-критични към уменията си зад волана от колегите си любители Агресията между шофьорите е изключително „заразна“, сочи проучването

Проф. Христо Кожухаров: Хипогликемията е сериозен риск за инфаркт и инсулт Диабетиците да се пазят от падане на кръвната захар под 3,9

Около 300 млн. души в света са диабетици и броят им расте. Диабетът е сладка болест, но причинява горчиви усложнения – инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност, дори внезапна сърдечна смърт. Всеки 10 секунди се откриват по двама болни от диабет и един умира от проблем, свързан с болестта. Диабетът е системно заболяване, което засяга съдовете, макро- и микроциркулацията, функцията на сърдечния мускул, метаболизма.

Причините за диабета (тип 1 – инсулинозависим, и по-разпространения тип 2 – инсулинорезистентен) са неясни, но има и наследствена предразположеност. Той е рисков фактор, който увеличава 2-3 пъти вероятността за сърдечно-съдово заболяване с тежки усложнения, напомня кардиологът проф. Христо Кожухаров, д.м.н.

Сладката болест уврежда микро- и макросъдовете

на кръвоносната система (при засегнати малките съдове се стига до полиневропатия, нефропатия и ретинопатия, а при увредени макросъдове може да се стигне до инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт). Най-често пораженията са комбинирани – увреждат се едновременно микро- и макросъдовете. Затова възстановяването им и регенерацията на тъканите са трудни.

Когато става дума за възстановяване от сърдечно-съдово заболяване, трябва да се има предвид освен премахване на стенозата, и възстановяване функционалността на тъканите, подчертава кардиологът. Обикновено се говори само за възстановяване проходимостта на съдовете, което се извършва с байпас или стент, но не се казва какво става с микроциркулацията и възстановяването на тъканите, т.е. на миокарда. След като се възстанови проходимостта на съдовете, се постига и добра регенерация на увредената тъкан.

Смята се, че високата кръвна захар има отношение към ендоваскуларната функция – създава условия за  промяна в ендотела (вътрешния слой на кръвоносните съдове) и за образуване на плаки по него, както и за

по-лесно образуване на тромби

Високата кръвна захар има отношение и към метаболизма в черния дроб и в бъбреците, който влияе на кръвосъсирването и образуването на тромби. От една страна тя действа локално (на базата на осмотичния ефект), а от друга страна влияе на ендоваскуларната функция, свързана с червените и белите кръвни телца и с тромбоцитите. Скоростта на кръвотока се забавя и това води до  промени в меката плака по съдовете, която по-лесно се пука и може да доведе до тромбоза и запушване, или влияе на хроничната плака у по-възрастните хора. Високата кръвна захар намалява скоростта на кръвотока в съдовете и съответно във всички органи, което се отразява на метаболизма.

Диабет тип 1 засяга по-младите хора – около 20-40 г. В по-късната възраст се среща диабет тип 2, при който обикновено се наблюдават хронични стенози  (плаки по съдовете, които ги стесняват), но пък по-трудно се получава тромбоза. Докато при диабет тип 1 това се случва по-лесно. Смята се, че рискът от тежки усложнения и внезапна сърдечна смърт при диабет тип 1 е почти 2 пъти по-висок, отколкото при диабет тип 2.
Ето защо диабетиците трябва да се стремят към

стойности на гликирания хемоглобин не повече от 7

Високата кръвна захар създава условия за по-тежки съдови промени, чернодробни проблеми, за по-лесно възникване на полиневропатия, нефропатия, която може да доведе до бъбречна недостатъчност и хемодиализа. Бъбреците играят роля и за високото кръвно налягане. С напредване на годините се увреждат рецепторите, които го регулират. Диабетиците трябва да поддържат стойности не по-високи от 130/ 80. Наличието на микроалбуминурия е свързано с коронарна склероза и диабетиците може да стигнат до нуждата от трансплантация на бъбрек или сърце.

Понякога е по-добре диабетици, които са ползвали хапчета, да преминат на инсулин при остър инфаркт на миокарда. Използването на инсулин при диабет тип 2, който се смята за инсулинонезависим, помага за по-добро усвояване на глюкозата и ускорява процесите на възстановяване при остър инфаркт на миокарда, твърди проф. Кожухаров. С хапчетата се цели кръвната захар да е най-много 8 ммол/л . Диабетиците обикновено приемат много лекарства – за бъбреци, за високо кръвно, за аритмия, за сърдечна недостатъчност, диуретици – и промяната на кръвната захар може да е свързана донякъде с тях. При тежкия диабет, когато се налага инжектиране на 60-80 единици инсулин на 24 часа, се получават по-лесно усложнения.

Ако диабетикът е на инсулин и успява да си регулира кръвната захар, кръвното налягане, теглото, съня, храненето, като намали общия холестерол с 30-40%,

може да живее нормално до 80-85 години

Зависи на каква възраст се е проявил диабетът и на каква възраст се е получило съдовото усложнение. Колкото по-рано се получи то, толкова по-вероятно е да съкрати живота на пациента. Млади хора получават инфаркт на 35 години.

Хората на инсулин да следят стойностите на гликирания хемоглобин, да прецизират дозите, така че да не се стига до хипогликемия, защото тя е много рисков фактор за сериозни съдови усложнения, които могат да са внезапни – инфаркт, инсулт, ритъмни нарушения, предупреждава проф. Кожухаров. Ето защо съветва пациентите си да се пазят от падане на кръвната захар под 3,9 ммол/л.

Понякога инфарктът на миокарда може да протече без симптоми при диабетиците, ако имат невропатия. Важно е също стойностите на еритроцитите и тромбоцитите да не са високи, за да няма условия за тромбоза.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.