Проф. Чирков: Петър Москов не се справи добре, реформите ще са успешни, когато пациентът се чувства добре

Снимка: Архив

Мисля, че Петър Москов не се справи добре. Това обяви проф. Александър Чирков по повод работата на Москов като здравен министър в кабинета „Борисов 2”. Според професора през изминалите години фантазии са били представяни като реформи. По думите му успешна реформа ще е, когато пацинетът се чувства добре в лечебното заведение, предаде БТВ.

„Един пациент като влезе в една болница  не трябва да чака като животно, докато някой го покани да се изследва. Трябва да знае, че ще излезе с по-малко оплаквания, ако не напълно здрав – не да го разкарват от стая в стая и от кабинет в кабинет”. Така Чирков описа положението в лечебните заведения в момента и как вижда промяната.

Той е бил канен за министър на здравеопазването, но винаги е отказвал. И сега не би приел, но е готов да помага със съвети.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Ако нещо изглежда лесно, значи е трудно /Закон на Мърфи/. За да има здравна реформа трябва да се предложи концепция, отчитаща особеностите да си лекар и да си пациент. Трудно е да си лекар: Много теория и трудни за овладяване практически диагностични методи, а без точна диагноза няма точно лечение. Сегашен изход- препращане на пациента нататък по веригата, та дано някъде стане чудото. Трудно е да си пациент: Обикаляш от кабинет в кабинет и се надяваш на чудо. Концепция за реформа: Безкомпромисна учебна система за лекарите за овладяване тайните на диагностичния процес още от студентските години. Ежегодна атестация и обвързване на възнаграждението с процента на точните диагнози. Ясно разписана доболнична и болнична помощ и нейната своевременност. Усъвършенстване на индивидуалното здравно досие с ясно разписани задължителни профилактични процедури и увеличаване на здравните вноски при неспазването им. Отразяване на диагнозите и лечебните планове, както и разширяване на консултативната помощ по документи от водещи специалисти.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.