Дидо от Д2 е големият победител във Фермата Съединение

Пет станаха жертвите на стрелеца от Страсбург

Невена Коканова открива Димитър Маринов преди Спилбърг Грандамата на българското кино е първата учителка на звездата от холивудския фаворит „Зелена книга“

Звезден финал на „Фермата“, Дидо от Д2 и Ваня отвяха Росица и Роман 

Порошенко: Няма да се удължава военното положение в Украйна, освен в случай на нападение от Русия

Медицински хеликоптер се разби в Португалия, четирима души загинаха

Льо Пен бие Макрон на президентски избори Сондаж отреди на крайнодясната лидерка 27% от гласовете

Гъста мъгла отменя полети в Холандия

Миле Китич слуша Фики в дома си

Катар има намерения да увеличи дяловото си участие в Дойче Банк

Израелци искат анексия на част от Западния бряг Депутати и министри се включиха в демонстрация на заселници

Каракачанов дава на съд за клевета бившия шеф на дирекция „Българско гражданство“ Катя Матева 

БНБ съветва: Банките да затегнат кредитните условия Предупреждават, че при вдигане на лихвите ще се увеличат лошите заеми

Поръчваме по интернет стоки от столични пазари Планира се ремонт на Женския пазар и първият пазар изцяло за български стоки

Входът за Столичния зоопарк става 6 лв. Строят нови заграждения за чакали и хиеновидни кучета

Проф. Юлия Джоргова от болницата „Св. Екатерина“, пред „Труд“: Трябва да спре негативната кампания срещу лекарите Медицината не е всеможеща, не можем да гарантираме, че ще излекуваме всички хора

Снимка: Цветан Томчев

От април НЗОК намали сумите, които плаща за консумативи. Могат ли пациентите да доплащат сърдечни клапи, истина ли е, че има практика да се поставят безразборно стентове, за да се усвояват пари по скъпи клинични пътеки? Това са само част от въпросите, на които потърсихме отговор от проф. д-р Юлия Джоргова.

– Проф. Джоргова, след като НЗОК намали сумите, които плаща за медицински изделия, колко се налага да доплащат пациентите ви за клапи, примерно?
– В момента на българския пазар има три вида клапи. За два от видовете не се доплаща. С третата фирма, която е и родоначалник на клапите в световен аспект, работихме с трето поколение клапи. Заради рестрикциите на НЗОК се принудихме да се върнем на клапите от второ поколение. Фирмата не се съгласи да си намали цените и за да не доплаща пациентът, работим с по-старите клапи. За тази от трето поколение се налага да се доплащат 5 000 лв. от пациента. Ясно ви е, че основният контингент от пациенти са възрастни хора, пенсионери, тежко болни хора, които 5 000 лв. нямат откъде да намерят. Последното поколение клапа има както структурни подобрения, така и подобрения в поставящото устройство.

– Случва ли се да кажете на пациент, че може да има най-добрата клапа, ако си доплати?
– Да, случва се и някои хора си доплащат. Вчера в „Св. Екатерина“ сложихме две клапи от най-ново поколение. На пациенти в чакащата листа обясняваме какви са възможностите и какви са условията, а всеки пациент решава сам за себе си. Не ме разбирайте погрешно – не твърдя, че другите две клапи са по-лошо качество, но и при сърдечните клапи, както при колите, има разлика в марката, годината на производство и т.н. Не сме оставили на пациентите вариант само да си доплащат, има изход и за пациентите, които нямат финансови възможности. Всеки от нас иска да работи с най-доброто, но клапите са скъпи. Между другото, най-ниската реимбурсация на такива клапи е в момента е в България от целия Европейски съюз.

– Каква е причината, след като българинът най-често умира от сърдечно-съдови заболявания, точно там да е малка реимбурсацията?
– Реално една клапа струваше 50 000 лв., сега с новите цени е 40 000 лв., така че в България не е малка реимбурсация, щом фирмите свалиха част от цените, значи е имало възможност. Проблем има за най-новите технологии, които са и най-щадящи за пациентите. Те за съжаление не си свалят цените. Според мен НЗОК трябва да затегне контрола, а не да намалява поголовно цените на консумативите. Нека българският пациент да има достъп до модерни технологии, защото сега непрекъснато ни свиват рамките, т.е. ние едва покриваме това, с което работим, а камо ли да мислим за иновации.

– В този смисъл, ако се затегне контролът, ще се спре ли безразборното поставяне на стентове?
– Доколко се поставят безразборно стентове е болен въпрос, който винаги е бил спорен. За съжаление, имам случаи на пациенти, които твърдят, че след като им са поставени два стента, не искат повече. Смешно е да се каже, че след два стента единственото ти спасение е операция. Истина е, че някои избързват да поставят стентове, преди да са изчистени индикациите, но точно тук е мястото и на професионалните дружества на гилдията. Ние на няколко пъти сме отправяли предложение към НЗОК да се създаде експертен съвет с лекари, избрани от дружеството, на които самата гилдия има доверие, с идеята тези хората да бъдат използвани от касата за помощ при решения. Не трябва да ни глобяват за пропусната запетайка или пропуснат подпис, защото в спешност при работа в болницата една запетайка е последното нещо, което един лекар гледа. Пропусната е запетайката, защото екипът мисли как да спаси живот, а не къде да поставя запетайки. Работата на НЗОК я виждам в това да събере около себе си кръг от специалисти, които да помагат.

– Как да си обясним това, че непрекъснато изникват нови и нови центрове, които се занимават точно с инвазивна кардиология?
– Хората отдавна са го измислили, а ние пак ще откриваме Америка. Трябва да има ефективен контрол – много просто е. Никъде по света няма такава липса на контрол от органите, които заплащат медицинските дейности и от органите, които би трябвало да следят качеството им. Има норматив – при един център, който прави по-малко от 50 клапи годишно, не би трябвало да се разрешава да продължава. Ако 5 центъра в България поставят клапи, значи се предполага да имат достатъчно пациенти в центровете, а екипите им трябва да са добре обучени и да имат достатъчно работа, за да поддържат професионализма. Едно е, ако пациент отиде в център, който прави 50-100 клапи годишно, но съвсем друго е да се посети център, в който се правят 20 клапи годишно. В САЩ са наложени строги показатели по този въпрос.

– Лекарите не обичат да говорят срещу колегите си, но случвало ли се е да се сблъскате с брак, произведен от колеги?
– Никога не бих говорила срещу колегите си, защото знам колко е труден и тежък пътят на всеки доктор. Както във всяка една професия има хора, които са много добри в професията си, както и такива, които са случайно попаднали в професията. Страх ме е, че няма да остане добър доктор в България с оглед негативната кампания в обществото и медиите против лекарите. Медицината не е всеможеща – ние не можем да гарантираме, че ще излекуваме всички хора. Много често лекарите се борим с хронични заболявания, за които не притежаваме магия да ги излекуваме. Често човек цял живот си уврежда сърцето и посещава лекар твърде късно. Докторът не е магьосник. За съжаление, човешкият живот има край, но не защото докторът е убил пациент, а защото не е успял да го спаси. Не всичко е перфектно, защото има хора, чието място не е в тази професия, но така е във всяка сфера. Обществото забрави 99% от кадърните лекари и се фокусира върху 1% посредствени или деморализирани лекари – дори това да не е точната равносметка. В крайна сметка огромната част колеги си вършат перфектно работата в условията, в които са поставени, а те са ужасни. Понякога се поставям на мястото на млад доктор и се чудя как издържат тези деца на безкрайно големия и различен натиск. Не само професионален, защото това е достатъчно психически натоварена професия.

– Като добавим и ниското им заплащане…
– Непрекъснато се говори само за заплати. Да, огромно значение има, защото млади хора, които трябва да гледат семейство, се опитват да работят на 2-3 места, за да могат да компенсират, а един уморен лекар не е напълно адекватен. Освен това има пациенти, които ругаят непрекъснато и се държат безобразно. Обществото не зачита младите лекари, на които се налага дори да заплащат специализацията си. Важен фактор са и условията, в които работят, и възможността за развитие.

– Има ли тенденция, пациентите все по-често да избират инвазивната кардиология пред традиционната?
– Има, разбира се. Пациентът има право на избор, когато се касае за коронарна болест т.е. – инфаркт, стеснение на съд, който храни сърцето, тогава основният избор е на пациента и ние сме длъжни да обясним плюсовете и минусите на методиките. Последна дума има пациентът, защото в много от случаите, двете методики са напълно сравними. При едно добро обяснение на пациента, той е длъжен да вземе решение, но българинът сякаш бяга от това. Хората трябва да се информират и да търсят повече странични мнения, ако не е спешна ситуацията. При клапите не е така, тъй като е скъпа манипулация. При клапите в инвазивната кардиология се минава през комисия от инвазивен кардиолог, кардиохирург, неинвазивен кардиолог и анестезиолог. Ако комисията вземе решение, че няма друг изход освен да постави такава клапа, документите се предават на НЗОК и тя взима решение. Друг е въпросът, че на запад вече е разрешено поставянето на такива клапи при средно рискови пациенти, а сега текат проучвания и за ниско рисковата група.

– Как става това, през артерията на бедрото ли?
– Да, през артерия на бедро и без обща упойка, а чрез частично приспиване на пациента без да е интубиран, както и без разрез. „Св. Екатерина“ първа започна да поставя инвазивно клапи още през 2009 година. Тогава още нямаше финансиране от НЗОК и се работеше с хирургичен разрез на артерията на бедрото, пациентите бяха интубирани и процедурата беше тежка. Сега тя е много по-кратка и лека за пациента.

– За колко време се сменя сърдечна клапа с инвазивна методика?
– За един час с цялата подготовка. Самото поставяне е минути. При подготовката се отделя повече време за самата клапа, тъй като подготовката започва в момент, в който се влезе в камерата от инвазивния кардиолог. Тъй като е много скъпа, трябва да сме сигурни първо, че сме вътре в камерата.

– Освен „Св. Екатерина“ има ли и друга болница, в който инвазивно сменят сърдечни клапи?
– След нас миналата година започнаха още няколко болници – в Пловдив „Св.Георги“, във Варна – „Св.Марина“, в София – „Сити клиник“ работят, а в „Токуда“ сега започват. Вчера бях в „Сити клиник“, където успешно поставиха първите си клапи от най-новия модел, тъй като аз за момента съм единственият в България лицензиран проктор (обучаващ). Със същата цел бях наскоро и в Унгария и Румъния. „Св.Екатерина“ винаги е била болница „майка“, от тук са тръгнали много инвазивни кардиолози и сестри, както и много от съвременните методики.

– Няма ли опасност един пациент да си замине преди да е дочакал здравната каса да даде разрешение на болницата да му постави клапа?
– Има опасност, разбира се. До нова година доста чакахме за подобни разрешения, но имахме съгласие на касата при суперспешност да поставяме клапа. След нова година, първото разрешение, което получихме беше през април, след като намалиха плащането на консумативи и медицински изделия. Т.е. между декември и април нямахме разрешение за нито един пациент от касата.

– Колко пациенти чакат за смяна на клапа?
– В листата на чакащите в момента са двайсетина, но той се попълва ежедневно. Напоследък почнахме да правим повече такива интервенции, касата започна по-бързо да ги разрешава. По десетина клапи слагаме. Работим с високорисков контингент. Не става въпрос само за възрастни хора, а и за пациенти, които са преминали през операции с байпас хирургия. При тях да се направи втора операция е голям риск. Рискови са и хора с преживян карцином в организма, при пациент, който е прекарал някакво злокачествено заболяване и др. Светът върви към по-нетравматичните методи. Те са напълно сравними с кардиохирургичните.

– Доплаща ли се за инвазивните процедури?
– За стентове, за две от сърдечните клапи и за хирургичните процедури (байпас) не се доплаща.

– Тогава кой би избрал хирургична намеса вместо инвазивна интервенция?
– Има медицински показания, които са водещи при определянето на вида процедура. Например, при пациенти с диабетични проблеми съдовете са увредени и при тях не е добър избор инвазивната кардиология. Пациент със засегнат един съд е лудост да го дадеш на кардиохирургията, защото много по-атравматично е да го подложиш на инвазивна интервенция и това никой не го оспорва. Инвазивната кардиология навлезе много в работата на кордиохирургията. Навремето беше кощунство да кажеш, че ще направиш ствол (началото на най-голямата артерия, която храни сърцето), а сега се прави често от инвазивнните кардиолози.

– Да разбирам ли, че все по-малко остава работата на кардиохирурзите?
– Да, но за съжаление най-тежките случаи отиват при тях. Всяка методика, която е по-атравматична за пациента, се налага. Не мислете обаче, че хирурзите стоят със скръстени ръце. И те минават на по-атравматични методики. Има и втори вариант на поставяне на клапи – през върха на сърцето. Това се прави при пациенти с тежко увредени периферни съдове. В случая се прави малък хирургичен разрез на гръдната стена и през върха на сърцето се поставя клапата. Прави се от хирург и инвазивен кардиолог. Залите за тези процедури се казват хибридни зали. Най-голям успех има, когато хирурзи и инвазивни кардиолози взаимно познават и уважават работата си – тогава най-голямата полза е за пациента. „Св.Екатерина“ затова е силен център.

Нашият гост
Проф. д-р Юлия Джоргова е началник на клиниката по кардиология в УМБАЛ “Св. Екатерина”. Тя е сред основателите на Университетска болница “Св. Екатерина” – София и един от доайените на инвазивната кардиология в България. От 2002 г. до 2006 г. е председател на Дружеството на кардиолозите в България. От 2002 г. до 2005 г. е председател на Дружеството по интервенционална кардиология.
Национален ръководител на Европейския Проект “Stent for Life”. Републикански консултант по кардиология. Има множество публикации и участия в международни форуми.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. Няма негативна кампания, има много добри лекари и много некадърни лекари, вие ако имате работеща система, сами ще изолирате некадърните и тогава няма да има негативна нагласа към вас, лекарите! Досега аз не съм чул да има осъден лекар, поради лекарска грешка у нас, т.е. няма нито един лекар, който според вас лекарите, да е направил нещо грешно, от което да умре пациент! А всъщност има десетки, да не кажа стотици, лекарски грешки годишно! Спрете да ги потулвате, изкарайте поне един лекар виновен, осъдете го, изолирайте го, забранете му да практикува и тогава обществото ще започне да ви уважава! Докато не го направите, няма как да не се съмняваме в компетентността ви и да не смятаме, че сте вид мафия, бяла мафия! Уважението се печели, няма как да уважаваме хора, които се смятат за безгрешни, а от грешките им умират хора!

 2. За „Света Екатерина“ не мога да кажа нито една лоша дума. Предупреждавам обаче никога да не се доверявате на великотърновската болница!!! Там съсипаха здравето на мои близки. Баща ми и племенницата ми издъхнаха в адски мъки заради лекарски грешки. Подобна съдба за малко да връхлети също дядо ми и племенника ми. Те се спасиха с бягство от тази псевдоболница. Опитни лекари в „Пирогов“ им дариха живот. Ако опиша невероятните лекарски грешки в търновската болница, ще се стъписате. Предпочитам да ви спестя подобен стрес. Само накратко – там вие не сте човек, а нищожество. Бройка за източване на здравната каса.

 3. Пациент е напълно прав, срещу лекарското съсловие е неправилно и вредно да се говори, още по-грозно е да се прави негативна кампания, но е правилно и полезно да се посочват грешките и вредите, причинявани от недобросъвестни и слабо квалифицирани лекари. Както и печалбарите, в каквито се превръщат немалко и от добрите специалисти.

 4. Няма как да спре госпожо, като ви прочетохме декларациите за доходите – и то само на директорите на болници, защото такъв е закона! Я да задължат всички доктори и магистрати да попълват такива и…. май ще стане още по нагледно, какво се случва в двете системи, какви потресаващи реформи вървят главно към вашите джобове…Не ви ли е срам – вас, българските хленчещи лекари, които на практика излизат милионери на фона на мизерната здравна обстановка и мизерстващи пациенти? Пълни проверки на начина на придобиване се налагат незабавно – това е потрес, което четем тези дни!

  1. Напълно коректен коментар… уво, конфискация и затвор за крадливите мениджъри.

 5. Лекарите постоянно се опитват да внушат на обществото колко са неоценени и пренебрегнати. Условията са лоши, натовареността е голяма, заплащането мизерно. Специално в „Света Екатерина“ работят касапи, а не лекари. Пациента, който стигне до там, с надеждата че е попаднал при най-добрите, както споменава и в интервюто проф. Джоргова, няма шанс след това да благодари на тези специалисти. Нямам представа как рутинно сменят по 20 клапи на ден, така бе обяснено и на моя баща, че тези операции за тях са нещо обичайно. Имаш право да направиш „избор“ на екип и разбира се, главна сестра Миленкова случайно ти подсказва, че най-добрият е проф. Начев. Само прегледа при професора е 400лв, а самия избор на екип 900лв. На близките се обяснява, че операцията е минала успешно, независимо от всичко. Направено е всичко, което е необходимо. Баща ми не се прибра от тази операция. Три месеца не можа да се възстанови, имаше някакви инфекции, за които с недомлъвки ни се обясняваше, че не знаят от къде са, но се лекуват с много силни антибиотици. Едни лекари твърдяха, че има инсулт и той се случва 7 дни след извършената операция! При това в сърдечна реанимация! Друга лекарка изрази мнение, че има засегнат периферен нерв. Два месеца беше в реанимация, след което го преместиха в следоперативно отделение. Там ужаса се утрои. Забързани лекари от реанимация, стажанти, които не знаят къде се намират, санитарка, която трябва да се грижи за незнаен брой лежащи, неподвижни пациенти. Понякога се появяваше и медицинско лице, за което човещината и доброто отношение не бяха изгубили смисъл. Но само понякога. Опериращият професор минаваше гордо по коридора, без да се замисли, че от всички тези пациенти се пълнят тяхните джобове. Баща ми не можеше да говори, да се храни и да ходи…..след т.нар.рутинна смяна на клапа. Опита се професора да ми обясни, че дългия престой на баща ми е прецедент. Не, не беше прецедент, професоре! Повечето пациенти изкарват между 3 и 4 месеца. След това, знаете….силите свършват. Най-големият парадокс беше, че се издава епикриза на баща ми, която нямаше нищо общо с действителното му състояние. И не проф. Джоргова да обяснява, че когато спасяват живот, лекарите не мислят къде е запетаята, защото това не е от бързане…..това е Безхаберие! Епикриза пълна с глупости …..Тази болница в момента, с тази „съшита “ самореклама, е прах в очите на бъдещите пациенти-жертви. Всеки гледа да си осигури добър стандарт, титла и разбира се, да си осигури децата….А ние, близките на Вашите бивши пациенти, носим жалейки и си спомняме с мъка и болка за кошмара Света Екатерина. Не зная дали съм се справила със запетайките, но това вече няма значение….

 6. Vapreki 4akaneto 6 meseca blagodarq na vsu4ki lekari I medicinaki sestri za uspe6nataTAVI vSiti klinik. Poklon. Izvar6vate 4udesa. Jalko 4e sistemata ni y kalpava.

 7. Много ми е интересно тези интервюта с водещи лекари как ги правите. Вие ли ги избирате или те си плащат да им направите интервю/реклама/.

 8. Майка ми почина на 18.08.2018 в болница Света Ана (окръжна болница в София) във вътрешно отделение..БОГ да я прости миличката..толкова много ме обичаше…И след само 5 дни престой…дойде една съботна сутрин една сестра и с каменно лице ми рече…“съжалявам“…Много е тежко когато настъпи този момент да ти го кажат…човек все се надява ..и този път Господ да помогне..и този път да прескочим трапа…Но все някога този тежък черен миг ..идва…Защо например в Министерството на здравеопазването не идават ежемесечна статистика:
  – в еди коя си болница за месец при сърдечни операции..толкова пациенти са спасени, но и ..толкова мса починали..И тази статистика да бъде общодостъпна за населението, да се знаят „добрите“ и „калпави“ болници…Такава статистика издава напрмер МВР за ежедневнте загинали при катастрофи…

  ХОРА, БЪЛГАРИЯ загива, но една за жалост не маловажна причина са …нашите „БОЛНИЦИ“…ИСКАМ да знам за 2017 г. КОЛКО българи и българки ПОЧИНАХА в БГ болници?????ТОВА без съмнение Кирил ананиев го знае !!!!

 9. Искам да поправя датата на кончината на мама-18.11.2017-най-черната съботна сутрин в живота ми…в бързината и вълнението сбърках датата… Не може ли по подобие на рейтинговата система на университетите да се направи такава и за болниците (казват вече над 400 в цялата страна) и да се оценят по направления:
  – сърдечни заболявания
  – неврологични (инсулти)
  -онкологични
  родилна помощ
  – детски болести
  – вътрешни болести

  и т.н. и т.н.
  да се оценят по десетобалната скала, за всяка една болница да се даде коефициент на смъртност, примерно, ако за 1000 постъпили пациенти в болница X са излекувани и изписани 990, а са починали 10, то коефициентът и да е 1 %?

 10. Много странно как интервюто с проф.Джоргова „съвпадна“ с данните от декларираните имоти и средства на проф.Начев!!! Интересно, нали? Е аз си мисля, че тези интервюта-самореклами са платени. Пак от нашият джоб, разбира се. Да не си мислим, че лекарите ще бръкнат в своя собствен. След като на човек му са необходими 15 жилища и 3 автомобила, колко ли портфейла трябва да има? И относно статистиката за смъртността в тези болници-естествено, че се знае. Но преди време една журналистка се беше заела да пише за това и се оказа, че е строго секретна информация. От болницата дават сведения как за няколко минути тяхна линейка стига до центъра и спасява Жорж Ганчев! Но нали, все пак не трябва да очакваме чудеса от лекарите. То и в интервюто по-горе е споменато, че не могат да спасят всички……Явно се избират по специален критерий. Между другото, в болницата „Света Екатерина“ бе оперирана майката на проф. Петков. Трябва да Ви кажа, че няколко лекаря и рехабилитатори постоянно я разхождаха по коридора. Грижите и комфорта вървяха ръка за ръка. Докато една пациентка, с по-едро тяло, санитарките я изпуснаха на земята, докато и сменяха памперса и едва събраха хора да я вдигнат на леглото. То тя не беше ясно чия майка е. Тя бе една от многото, избрали най-добрата „болницата-майка“, от която се учат всички. Молим се за душите на нашите близки и дано пътя им бъде изпълнен със светлина!

 11. HELLO, Името ми е Ерика Браддок, аз съм тук, за да ви препоръчам на легален заемополучател, който ми даде заем от 80 000 долара. Името му е г-н Джордж Кенет от GEORGEKENNETHLOANINVESTMENT, ГОЛЯМО НАСТОЯЩЕ СЕ СВЪРЖЕТЕ С ЕЛЕМЕНТИТЕ ЗА ВАШЕТО ЗАПОЧВАНЕ НА ЗАЕМИ (georgekennethloaninvestment@gmail.com)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.