Прочути автокрадци взривяват банкомати

Спецполицаи от отряд “Кобра” арестуваха петима

Известни столични автокрадци се преквалифицираха и решиха да спечелят пари, като атакуват банкомати. Опитът им обаче бе неуспешен и те бяха арестувани от спецотряда за задържане “Кобра”-СДВР след гонка от София до Ихтиман.

Екшънът започнал към 5,15 ч на бул. “Рожен” в столичния кв. “Илиянци”. Най-вероятно със сгъстен въздух бил взривен банкомат, поставен в магазин за цветя. Полицията обаче имала информация, че се готви удар и районът бързо бил заграден. Първоначално петимата бандити успели да се измъкнат от капана на МВР.

С кола те излезли от София и се отправили към Елин Пелин. Следвали ги няколко полицейски екипа. Включили се и спецполицаите от “Кобра”. Около 7 часа апашите били застигнати в Ихтиман, откъдето бил един от тях с прякор Лъвчето. Там всичките били натръшкани на земята и оковани с белезници. При ареста се разбрало, че двама от задържаните са едни от най-известните автокрадци – Иван Янински-Шумахера и Юлиян Ценев-Байката.

По първоначални данни плячката на петимата от банкомата не е голяма. Според собственика на цветарския магазин Ангел Василев устройството не било зареждано с пари скоро. Отделно в цялото помещение имало разпилени банкноти, а при взрива се задействала и охранителна система в банкомата срещу кражби, която боядисала левовете.

По дрехите на задържаните имало пръски от боята, която била в банкомата, каза вътрешният министър Валентин Радев. Според него преди време групата имала друг опит да атакува банкомат. “Не са от най-големите престъпници, но добре, че ги хванахме. Да свикват и другите – рано или късно ги хващаме”, заяви Радев.

Срещу Иван Янински-Шумахера има над 30 разследвания за кражби на коли и няколко присъди. Смята се за един от най-добрите апаши. Подозира се, че през 2016 г. е откраднал колата дори на Юлияна Плевнелиева. Носят се и слухове, че преди време отмъкнал и автомобил на Младен Михалев-Маджо, но бързо го върнал. Партньор в престъпленията му е Юлиян Байката. Той е компютърен специалист по професия, но си вдига адреналина с плячкосване на коли и източване на банкови карти, казаха полицаи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право