Пръстът върху ядрения бутон

Учените, които изучават рисковете за започване на ядрена война, наскоро преместиха стрелките на “часовника на Страшния съд”на 2,5 минути преди полунощ - което предполага, че според тях светът е най-близо до ядрена катастрофа от 1953 г. насам, когато САЩ и СССР провеждат първите си изпитания на водородни бомби. Бюлетинът на атомните учени, който се публикува от 1947 г., твърди, че президентът Доналд Тръмп е основната причина за тази тревожна прогноза.

Той дойде на власт в САЩ бе реално да познава огромният арсенал, под формата на ракети, бомбардировачи и подводници, от които той се състои. Тръмп зае – тревожно - позиция в полза на разполагането на това въоръжение срещу терористи и увеличаването му като количество. Той се обяви в полза на непредсказуемостта, най-вероятно за да държи други държави на ръба на нервното напрежение, дали възнамерява да прибягва до ядрени оръжия.

“Да бъде надпревара във въоръжаването”, каза Тръмп в телевизионно интервю през декември. Едва три месеца по-рано беше в противоречие със себе си, заявявайки, че “никога няма да нанесе първия удар”, което “не означава, че не е вероятно”. Тревожното в това изказване е, че всички предшественици на Тръмп - демократи и републиканци, досега се опитваха да гарантират това, че до подобни оръжия въобще да не се прибягва.

Страховете от подобни прибързани реакции подтикнаха сенатора от Масачузетс Едуард Марки и конгресмена Тед Лю от Калифорния - и двамата демократи - да внесат предложение за законово изменение, което да възпрепятства президента да лансира първи удар, преди Конгресът на САЩ официално да е обявил война.

Същевременно законодателното предложение няма да подкопае възможностите на Тръмп да заповяда ядрена атака, което е в правомощията на всеки президент. То има и подкрепата на мнозина водещи личности от движението за контрол над въоръженията, сред които е бившият министър на отбраната Уилям Пери. И дори вероятно да не стигне много далеч като законодателна инициатива в доминирания от републиканците Конгрес, законопроектът отправя ясно послание към Доналд Тръмп, че не трябва той да е първият, употребил ядрено оръжие от Втората световна война насам. Г-н Тръмп ще постигне повече, насочвайки усилията си към диалог с Русия за съвместно намаляване на ядрените арсенали, запазвайки ядрената сделка с Иран, в търсене на нови начини за ограничаване ядрената програма на Северна Корея.

Съветници към Пентагона наскоро предложиха САЩ да започнат изработването на нисък разряд ядрени оръжия, за “ограничено ползване” в регионален конфликт. Единственият смисъл на ядрените оръжия е за сдържане. Абсурдната концепция за “ограничена” ядрена война, която ще улесни президента да използва нисък разряд атомни оръжия, трябва незабавно да бъде отхвърлена. САЩ разполагат с достатъчно напреднало конвенционално въоръжение, за да се защитават срещу повечето познати заплахи.

Доналд Тръмп има на свое разположение над 4000 единици ядрено въоръжение, които може да използва както иска. Всяко решение, взето в отговор на нападение, трябва да се взема бързо. Подобни съдбовни решения ще поставят на изпитание всеки лидер, дори и тези, които са добре обучени в изкуството на ядрената доктрина, силовата политика и важността да не се позволява на напреженията да доведат до реално започване на ядрен конфликт. Но нито един от близките съветници на Доналд Тръмп не е известен като атомен експерт, президентът тепърва ще трябва да представи ядрена стратегия. Според сведущите учени той “демонстрира тревожна тенденция да отхвърля експертно мнение”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари