Вдигат сграда с 350 паркоместа и 24 ателиета за преподаватели и студенти в Търново Финансирането от 18 млн. лева е изцяло частна инвестиция на Европейска инвестиционна група

Иззеха над 4 кг контрабанден тютюн от дома на пенсионер в Горна Оряховица

Росен Желязков: Премиерът лично ми предложи поста министър на транспорта, той е много убедителен

Разкриха за часове кражба на пари в Стражишко

Освободиха от затвора турския опозиционер Енис Бербероглу

ООН отбелязва Международния ден на мира

Българин е новият световен рекордьор в акробатичния парапланеризъм

Почина президентът на Виетнам Чан Дай Куанг

Как катаджия наказва негова бивша учителка?

Проф. Кантарджиев: Грипните щамове „Мичиган“ или „Сингапур“ ще ни атакуват през зимния сезон

Министърът на МВР Младен Маринов: Не съм говорил с конкретен човек за поста на главен секретар

Регионалният министър Петя Аврамова: Основното е да продължим политиката за нови магистрални и скоростни пътища

Учителката, бита от родител в село Калояновец, е подала оставка

Политологът проф. Георги Манолов, ректор на ВУСИ – Пловдив, пред „Труд“: Много от политиците на прехода трябва да се оттеглят „Наркотикът“ на властта е най-големият бич на съвременните политически елити

Издирват 18-годишната Силвия Петрова от Димитровград

Пръст от пет града на Антарктида

Пръст от пет свещени града – Велико Търново, София, Плиска, Преслав, Варна, и от гроба на хан Кубрат край Малая Перешчепина е вградена в специални капсули в Паметника на кирилицата, който ще бъде занесен на Антарктида до месец. Това съобщи археологът проф. Николай Овчаров, автор на идеята за проекта. Той е изграден съвместно с Монголия, в която също се пише на кирилица. Проектът е подкрепен от ръководителя на българската полярна експедиция проф. Христо Пимпирев, както и от Ордена на тамплиерите у нас и е дело на Младен Станев – приор на организацията на Ордена на тамплиерите във Варна и член на Българо-монголското дружество.
Проф. Пимпирев обясни, че монументът ще бъде бъде пренесен и монтиран до българската база на Ледения континент с испански кораб от Чили, където ще се качи група от трима български учени. Самият паметник е висок 2,3 м, изработен е от хром-никел и месинг и тежи почти 100 килограма.
„Смисълът на паметника е факелът, който разнася славянската писменост по света. Новото е включването на ампули с пръст от различни свети места от българските земи, т.е. това е паметник на кирилицата, но вече носи и повече българския дух“, зави проф. Овчаров.
Параклисът при българската база също ще бъде открит през есента, когато  полярната ни експедиция ще отбележи 25 години.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Трябвало е да има пръст и от още един свещен град – Горна Оряховица! Там се е родил хрантутника – професор,който все на Антаркида стои и вечно за пари реве!

  2. Простотията не ходи по гората, тя ходи по хората. По мое време също заравяхме капсули в земята с послания към идните поколения, които ще живеят в развито комунистическо общество да знаят идните поколения за какво сме мечтали ние. И сега ако се разрови земята около Камбаните ще се открият следи от подобни изцепки.Сега като чета подобни глупости се сещам за великия филм „Кабаре“ когато младежта като един пее с изпружени ръца “ Tomorrow belongs to you“ а старчето с каскета махна с ръка и отиде да си допие бирата на друго място.

  3. Колкото повече паметници на Кирилицата, толкова повече неграмотни българи. Или обратното.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.