Психично неуравновесен мъж тероризира жителите на село Джулюница

Михаил Дошков обикаля улиците преоблечен като жена и задига полите пред старици

Михаил Дошков, който най-вероятно е с психично заболяване от месеци тормози жителите на лясковското село Джулюница. Потърпевши се оплакаха, че мъжът ругае, напада и дори издевателства над пенсионерки с неприлични действия. Петя Симеонова е обект на тормоз от Мишо, известен в селото с прякор “Лудия” от близо година и половина. Всичко започнало, когато мъжът срязал гумата на паркираната кола на майка й Цанка Вачева.

“Имаме магазин в центъра на селото.Надвечер видяхме, че той се навърта край колата и че е надупчил едната гума. Майка ми веднага звънна на кварталния Стилян Маринов, но той каза, че работното му време е изтекло и ни насочи към РУ- Горна Оряховица. Подадохме сигнал, но после се оказа, че той не е регистриран”, разказва Петя Симеонова.

След като разговаряли с кмета на селото Мариан Точев, след дни на място пристигнал началникът на полицейския участък в Лясковец Иван Иванов. Той разпитал майката, дъщерята и свидетелка на инцидента. По думите на Симеонова, в Районният съд в Горна Оряховица било образувано частно наказателно дело по случая.

“След като мина делото, Дошков бе изпратен за лечение в Държавната психиатрична болница във великотърновското село Церова кория. За кратко селото си отдъхна от него. Но скоро след това го пуснаха отново и той се върна в Джулюница и проблемите отново започнаха”, споделя Симеонова.

Мъжът ругаел и заплашвал Петя Симеонова и майка и като крещял: “Ще те запаля, ще те убия”.

Жената, която се страхува за двете си невръстни деца, разказва още, че болният няма близки в селото, скита се безпризорен, и е оставен без надзор.

Кметът Мариан Точев също потвърди за проблемите с 60-годишния неуравновесен мъж.

"Михаил е с някакво заболяване по рождение. През последните три години обаче се е обострило, преди това беше кротък, не безпокоеше никого. Сега обаче обижда жените, отправя им закани. Поне 30 пъти е лежал в болницата в Церова кория. Последният път бе настанен там с решение на съда, но преди месец пак се появи в селото", сподели Точев.

Управникът допълни, че Михаил Дошков от години няма дом, тъй като къщата на починалия му брат изгоряла. Кметът го настанил в изоставена къща.

Две нощи подред – на 9 юли и на 10 юли, Михаил Дошков закачал през нощта сутиени на магазинчето на Симеонова в селото. Психичноболният бил идентифициран като автор на деянието от видеонаблюдението на магазина.

Патилата на Петя Симеонова и майка й обаче бледнеят пред тормоза върху възрастни жени в селото. 73-годишната Еленка Божкова разказа за непристойното поведение на болния мъж.

“Той ходи облечен с пола, рядко с панталон. Една вечер миналата седмица излязох пред къщата. Видях, че Михаил се задава отдалеч по улицата, но не съм очаквала какво ще направи. Той стигна до мен и и задигна полата си, а отдолу няма нищо. Започна да прави неприлични действия и да ми говори цинични думи, обиди и сексуални намеци. Направо изстинах и се уплаших много”, разказва притеснена Божкова.

Тя допълни, че и други възрастни жени са били тормозени по същия начин от Михаил Божков.

Кметът Точев увери, че в четвъртък отново е предприел действия за въдворяването на Дошков в Церова кория отново.

“Заради нови оплаквания подадохме жалба до Районната прокуратура в Горна Оряховица. Следващите стъпки са – да отиде в Церова кория и да мине през ТЕЛК, за да може да бъде настанен в социално заведение", коментира Точев.

Кметът на Джулюница допълни още, че за съжаление потърпевшите жени избягват да входират писмени жалби до полицията и прокуратурата, и че отказват да идват в съда като свидетели, затова и процедурите по настаняването на Михаил Дошков са толкова тромави.

Коментари

Задължително поле