Психоболен потрошил 40 паметника в турските гробища на Добрич

Мъж с психични отклонения е авторът на вандалския акт в турските гробища на Добрич, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна. В нощта срещу 7 септември, броени часове след честването на Деня на Съединението, извършителят съборил надгробните плочи на 40 паметника в мюсюлманския сектор на гробищния парк, където няма видеонаблюдение, а само един пазач.

Грозното посегателство взриви социалните мрежи, а в понеделник в декларация от Главното мюфтийство призоваха институциите да предприемат адекватни и незабавни действия по задържането и наказването на виновника. От прокуратурата отвърнаха, че по случая веднага е било образувано досъдебно производство, като в хода на разследването е бил установен и авторът на деянието. Той е обвинен за посегателството над надгробните паметници, като за това престъпление законът предвижда пробация или до 3 г. лишаване от свобода и глоба от 3000 до 10 000 лв.

Не е ясно обаче дали вандалът ще носи наказателна отговорност, тъй като са налице данни, че има психично заболяване. Предстои да бъде внесено искане за настаняването му в психиатрично заведение за изследване, уточниха от прокуратурата.

Коментари

Задължително поле