Труден ден за Овните, неочаквани събития за Близнаците – Дневният хороскоп на Алена

На 2 април 2020 да почерпят

Връзката между възрастта и коронавируса (ИНФОГРАФИКА)

Костадинов подписа със „Стабек“

Неспасяемият българин или паметник на българското спасение Какъв да бъде мемориалът, от който всички у нас ще са доволни

Карантина за Великден и Гергьовден Вижте мненията на икономисти, медици, работодатели и интелектуалци за намеренията на властта

Смъртните случаи от коронавируса в Европа надхвърлиха 30 000

Националният оперативен щаб: Дай Боже БЦЖ да помага (обзор)

Разединението гони вируса! Чесънът не помага, но поне държи останалите на разстояние

Държавният секретар на САЩ в разговор с Борисов: България ще е сред първите страни, с които ще бъде споделена ваксина срещу коронавируса

Чиновническо недоглеждане спря проекти за милиони Параграф 22 в Закона за извънредното положение заплашва да изпрати хиляди в бюрата по труда

Творчески съюзи искат повече пари за култура

САЩ очакват до 240 000 жертви Тръмп предупреди за “две много болезнени седмици”

Обвиниха осем от кръвната мафия Заради пандемията цигани искали 500 лева за половин литър

По-малък данък печалба при инвестиция във ферма

Психологията хит, 30 души в битка за едно място „Финанси, счетоводство и контрол“ остава най-предпочитана специалност в УНСС

В НБУ най-много са кандидатите за „Управление на бизнеса и предприемачеството“

За шеста поредна година “Психология” остава най-желаната специалност в Софийски университет “Св. Климент Охридски” обяви ректорът проф. Анастас Герджиков, който обобщи резултатите от първото класиране. За всяко от 63-те места са се борили повече от 30 души, като най-ниският бал на класиран кандидат е 23. За осигуряването му са необходими, например, две отлични оценки от матурата по български и по чужд език, и оценка над 3.70 от входния изпит (по БЕЛ или чужд език).

На второ място по предпочитания е специалността “Публична администрация”, която миналата година бе на 4-та позиция, а на трето място – “Социология”, която спада с една позиция по-надолу. Четвъртото място е за “Английска филология”, а “Компютърни науки” и “Софтуерното инженерство” си запазват петото и шестото място. На седма позиция се появява “Българската филология”, която миналата година бе на 10-о място, следвана от “Информатика” и “Информационни системи”. Правото тази година е на 10-о място, след като бе изпаднало от класацията. След по-засиления интерес през последните години педагогиката този път не попада в топ 10 и се нарежда на 12-о място.

Общият брой на кандидат-студентите е 7230, което е с 10% повече от миналата година.
Общият брой на кандидат-студентите е 7230, което е с 10% повече от миналата година.

“Общият брой на кандидат-студентите е 7230, което означава, че имаме 730 кандидати или с 10% повече от миналата година. На първото класиране са приети 5576 души за обявени общо 4916 места. Класираните са повече, заради кандидатите с равен бал, а по закон и те трябва да бъдат приети”, обясни проф. Анастас Герджиков. Срокът за записване на желаещите е до петък.

“Финанси, счетоводство и контрол” остава най-предпочитаната специалност в Университета за национално и световно стопанство показват резултатите от първо класиране, които бяха обявени днес.

След нея и тази година се нареждат “Икономика и бизнес”, “Икономика на инфраструктурата”, “Право”, “Администрация и управление”. В топ 5 попада специалността “Приложна информатика, комуникации и иконометрия”, която измества “Икономика, общество и човешки ресурси”.

На предварителните и редовните изпитни сесии са се явили общо близо 10 хиляди кандидат-студенти.

През учебната 2017/2018 г. в УНСС ще бъдат приети 3821 първокурсници.

Срокът за записване е от 17 до 21 юли, а второто класиране ще бъде обявено на 25 юли.

Кандидат-студентите в Нов български университет са посочили като най-желана специалността “Управление на бизнеса и предприемачеството”. След нея се нареждат “Графичен дизайн”, “Информатика”, “Право”, “Психология на български език и на английски език”, “Интериорен дизайн” и “Кино и телевизия”.

Приетите на първо класиране студенти ще могат да се запишат до 21 юли.

 

370 двойки срещу 24 шестици в Пловдивския университет

03-3370 двойки срещу 116 отлични оценки, 24 от които са пълни шестици, са резултатите от проведените 16 от общо 17 приемни изпита в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. На тях са се явили 2189 души, от които успешно издържалите са 1819 (83,09%).

“Кандидат-студент бе изброил рекорден брой желания – 50 специалности, а най-големият брой заявени изпити от един кандидат бе 4. Най-възрастният кандидат е на 62 г. и иска да учи право, а най-младият е 18-годишен и е избрал софтуерните специалности”, съобщи зам.-ректорът по учебната част в ПУ “Паисий Хилендарски” доц. д-р Мария Стоянова.

Срокът за записване след първо класиране е до 14 юли включително. Резултатите от второ класиране излизат на 18 юли.

Общият брой кандидат-студенти подали документи в университета е 4790, което е с 420 повече от миналата година. Кандидатстващите само с оценка от държавен зрелостен изпит са 2157. В предварителната сесия през юни изпити са положили 1866 души.

 

Голям интерес към новия профил за военни лекари

Ожесточена конкуренция за Медицинския във Варна

Ударен интерес от страна на кандидатстудентите към нови специалности отчитат варненските държавни университети. В Икономическия за “Съдебна администрация” кандидатите са били 48% повече от обявените места, а в Техническия напливът към “Автомобилна техника” нареди бакалавърската специалност редом с традиционно най-популярните “Компютърни системи и технологии”, “Софтуерни и интернет технологии” и “Индустриален дизайн”. 92% от местата за първокурсници в ТУ са попълнени на първо класиране. В ИУ записването върви до края на седмицата. Там най-предпочитана е специалността “Туризъм” – кандидатите са 80% повече от определените по държавна поръчка бройки.

На изпита по химия в МУ се явиха 1300 кандидати, които тръпнат в очакване на резултатите.
На изпита по химия в МУ се явиха 1300 кандидати, които тръпнат в очакване на резултатите.

Люта е битката и в Медицинския университет. По четирима души се борят за всяка от обявените 315 бройки за първокурсници по медицина, дентална медицина и фармация. Солидна конкуренция ще има и за вход в новата специалност “Логопедия”, за която тече прием на документи, прогнозираха от МУ. Оттам се радват на големия интерес към дебютния за България профил за военни лекари.

 

Най-много желаещи за „Финанси“

Лесен вход в Стопанската академия

03-5Първите новоприети студенти в Стопанска академия “Димитър А. Ценов” в Свищов за степен “бакалавър” се записаха минути след официалното обявяване на резултатите от първото класиране. За учебната 2017/2018 г. кандидатите са 114% от утвърдения план-прием.

Петте най-предпочитани в редовно обучение специалности са “Финанси”, “Аграрна икономика”, “Икономика на туризма”, “Счетоводство и контрол” и “Застраховане и социално дело”. В задочно обучение предпочитанията са към специалностите “Икономика на търговията”, “Финанси”, “Счетоводство и контрол”.

Приетите на първо класиране кандидати, могат да се запишат до 15 юли. Резултатите от второто класиране излизат на 17 юли , а от трето – на 21 юли.

 

Допълнителен прием

Незаети бройки за филолози и журналисти в Шумен

Записване на приети студенти върви в момента в Шуменския университет “Еп. Константин Преславски”.
Записване на приети студенти върви в момента в Шуменския университет “Еп. Константин Преславски”.

ВУЗ-ът обяви резултатите от първото си класиране преди дни и до петък е срокът да потвърдят желанието си за обучение приетите кандидати. Междувременно се приемат документи на желащи за свободни места в 33 специалности редовно обучение. Незаети бройки има в Българска, Английска, Руска и Турска филологии, също и в специалност “Журналистика и реклама”, в педагогическите специалности и в атрактивната “Системи за сигурност”. Кандидатите могат да участват в класирането за тях с оценка от конкурсен изпит, държан в Шуменския университет или в друг ВУЗ, с оценка от матура или да се явят на изпит на 14 юли.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.