Психолог: Домашното насилие все още се приема като личен проблем, но той е и обществен

Снимка: Архив

Домашното насилие все още се приема като личен проблем, но той е и обществен. Жените се страхуват, защото са сами. Това каза пред БТВ психологът Мария Чомарова от Асоциация „Анимус” по повод убийствата на младата Дарина и нейната дъщеричка, за която е обвинен 26-годишният баща на детето Викторио Александров.

23 жени са убити у нас от настоящите и бившите си партньори от началото на годината до днес. Това са данни по медийни публикации, тъй като статистика не се води.

Домашното насилие не е криминализирано. Ако тази двойка нямаше дете, никой не можеше да им помогне, защото нямат сключен граждански брак, посочи Чомарова.

Тя подчерта, че на безплатния телефон 0800 1 76 86  хората могат да потърсят помощ и съвет какво да направят в случаи на домашно насилие.

Според нея при случая с Дарина със сигурност е имало и физическо насилие. „Хората мълчат, срамуват се, защото считат, че те са виновни. Обществото не ги разбира, казва си: „Добре де, защо търпи?”. Защото е много е трудно една жена абсолютно сама да излезе от ситуацията, в която се чувства отговорна, че е попаднала по някакъв начин. Няма държавна политика, сама е, няма услуги, няма центрове, хората нямат положителни нагласи”, изтъкна Чомарова.

Хората се формират от родителите и от семейството. Насилието в училище е реплика и продължение на домашното насилие, изтъкна психологът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България