Психоложката Рада Петрова избра да практикува в родната Елена, вместо да развива кариера във Варна

Психологът Рада Петрова от Елена е избрала да практикува в родния си град като отказала примамливо предложение за професионална кариера във Варна.

Тя е завършила „Психология“ във Варненския свободен университет и магистратура „Приложна психология“.

Още докато следвала в морската столица, изявени експерти в тази сфера забелязали способностите и. Предложили и да работи в частна клиника за зависими от наркотици, но тя Рада предпочела да практикува в Елена.

„И в малките населени места живеят хора, които имат потребност от консултации и квалифицирана помощ“, категорична е Рада Петрова.

Седем години е работила като психолог в Център за деца с увреждания и в Център за ранна интервенция на уврежданията. В практиката си специалистката се е сблъскала с много тежки случаи на хора с ментални увреждания. Това я мотивирало да се развива още по-задълбочено в професионалната сфера, която е избрала.

Сега има собствен кабинет, където провежда консултации.

Самата тя има личен терапевт и супервайзор от Ирландия. Освен това е и ученичка на световноизвестният малайзийски енергиен учител гуру Йоги Тан.

 „За да съм полезна на хората, които ме търсят за помощ, аз също трябва да се развивам и усъвършенствам. Работя усилено за своето личностно развитие“, разкрива Рада.

Подлагала се е на регресия, на семейни констилации, посещавала е ретрийти и др. Казва, че преминава през всички видове методи, за да се развива, да усвоява новостите  и да навлиза все по-дълбоко в тънкостите на Психологията. Има завършени доста квалификационни курсове и натрупан опит. Това и позволява да помагам пълноценно на нуждаещи се.

В момента Рада Петрова работи с деца, с възрастни и с цели семейства. Много често я търсят за помощ при деца с аутизъм, както и за изоставащи в развитието си подрастващи, за деца с говорни и комуникационни проблеми.

Разказва за различни случаи от практиката си. Притеснени родители потърсили съдействие от Рада Петрова, защото 3-годишното им дете не можело да проговори.

Много често в кабинета и водят хиперактивни деца, които са с нарушен сън и близките не знаят как да реагират в подобни ситуации.

„Не са малко и случаите на деца с нощно напикаване. Това може да бъде провокирано от различни причини. Имах случай, при който детето спеше с майката, а е редно след определена възраст да е отделено. Препоръчах такъв подход, майката ме послуша и проблемът се разреши“, посочи Рада Петрова.

Имала е случаи на 4-5-годишни деца, чиято комуникация с околния свят е чрез крясъци, писъци, тичане, търкаляне, тръшкане без да могат да общуват нормално.

„Родителите, които са вдигнали ръце и не могат да се справят със ситуацията, идват с молба за помощ. Бързо успявам да се справя с казуса като влизам в света на детето. В някои случаи правя това, което прави то. Този огледален подход се оказва ефективен, вместо да му се повтарят заповеди, които е свикнало да чува непрекъснато като : „Не прави така! Недей да викаш! Кажи какво искаш!“. След минути реакцията на детето се променя“.

Веднъж ми доведоха момченце, което започна да вилнее из кабинета. Аз обаче седях и го гледах спокойно без да реагирам. В следващия момент то се спря и ме погледна учудено. Започнах да разговарям с него и го попитах на какви животни оприличава родителите си, братчето си и себе си? Без дори и да се замисли момченцето каза, че майка му е заек, братчето му е маймунка, баща му е тигър,  а той е малък тигър. Това беше изключително показателно за реакциите на детето и отношенията в семейството, където ако има хармония и добра среда, всички трябва да са един вид животни“, разкрива интересни моменти от практиката си Рада Петрова.

Опитната психоложка допълва, че още по време терапевтичния процес децата се успокояват, започват да говорят, научават се да броят и бързо напредват в развитието си.

На въпрос колко часа терапия са необходими, за да се постигне резултат, тя е категорична, че всичко е много индивидуално. Зависи колко е сериозно увреждането, дали родителите са постоянни и спазват препоръките на терапевта.

Психоложката посочва, че най-честите грешки на роднините на децата е да им дадат телефона, таблета, да пуснат телевизора и така да заместят вниманието, любовта, ласките, разговорите, от които се нуждае детето.

„Травмите от детството в повечето случаи остават до живот. Родителите осъзнават това, но в забързаното ежедневие и свръх ангажираност, не им достигат време и сили да обърнат по-голямо внимание на децата си. Младите хора не умеят да сложат границата между работата и домашните задължения, а пренасят проблемите от професията в дома“, подчертава Рада Петрова.

Съдействие от опитната психоложка искат и възрастни хора. Техните оплаквания най-често са свързани с депресивни състояния и панически атаки от прекомерен стрес. Други споделят, че ги мъчи самота и сред тях има дори и такива със семейства, но казват, че се чувстват пренебрегнати от партньора и децата си.

„В тези случаи ги съветвам да дойдат заедно и да работим. Идват цели семейства-майката, бащата и поотрасналите деца. Така в хода на терапията всеки се отпуска и си казва болката и претенцията. При така създадените ситуации членовете на семейството успяват да се чуят помежду си и да променят отношението си един към друг. Докато преди това всеки е крещял, обвинявал другия и никой никого не е слушал и вниквал в това, което казва. До тези състояния се стига поради липса на добра и спокойна комуникация“, обяснява Рада Петрова, която не крие, че винаги преживява това сплотяване.

Тя е категорична, че е напълно личен избор дали човек ще пожелае промяна и дали ще започне да работи върху себе си. Като пример психоложката дава млада жена, чиито приятел е наркоман и често я пребивал.

„Срещнахме се 2-3 пъти, но това момиче се отказа да работи върху себе си като заяви: „Искам да ми се помогне, но не съм готова да го напусна“, казва Рада Петрова.

Тя е категорична, че всеки един случай е специален. Съветва хората да правят дихателни упражнения, медитации, йога и други духовни практики.  

Самата тя всекидневно медитира като стриктно следва съветите на своя учител гуру Йоги Тан.

Разкрива, че с него я запознала личната и терапевтка. Преди две години се срещнала с духовния водач в Огняново и още щом го видяла, разбрала, че това е нейният учител.

„Усетих, че съм на точното място, в точното време. Получих отговор на въпроси, които от дълго време ме вълнуваха“, казва Рада Петрова.

Тя завършва с пожелание, което е усвоила от своя духовен наставник: „Да има повече мир, светлина и любов във всеки човек“.

Младата психоложка продължава да надгражда постигнатото и в момента работи по амбициозен проект като обещава да огласи резултатите, когато го финализира.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони