На 26 август 2019 да почерпят

„Лудогорец“ уволни Стойчо Стоев след 0:0 със „Славия“

Политическата коректност развали и „Междузвездни войни” Фенове готвят бойкот на новия филм

Минималната заплата в САЩ вече не е от значение Едва 0,3% от 156-те милиона работници получават такова възнаграждение

Гърция готви есенни оферти за туристите

Иран поиска от Запада разрешение да изнася 700 000 барела петрол на ден

Изкарват по 100 лева на ден от бране на билки Липата ни е най-ароматна в света, изкупуват я по 5 лева килото

Голям пожар е избухнал край Харманли, горят 1000 декара гори

Падат ограничения за трансплантации в чужбина Навременното лечение на деца - приоритет

САЩ и Япония с търговска сделка от Г-7 Доналд Тръмп записа важна победа

Откриха труп на мъж във Враца

Морето по-евтино и топло през септември

Русия разработва броня за сателити

Арестуваха двама души за подпалването на четири пожара в Гърция

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 26 август 2019

ПСС: Не тръгвайте в планината без застраховка Най-много обезщетения са изплатени за инциденти при зимни спортове

Снимка: ПСС, архив

Най-скъпо е издирването с хеликоптер

С настъпването на зимата любителите на белите спортове и на преходите в планините се подготвят за снежния сезон. Освен задължителните екипировка и оборудване, важно за туристите е да имат и планинска застраховка, която покрива разходите по различните видове помощ, оказвана от Планинската спасителна служба (ПСС).

“Труд” се свърза с ПСС, откъдето разясниха защо е нужна планинска застраховка.

Опитваме се да си съберем сумите, които ни дължат хората без застраховка, разказва Тервел Тотев, дежурен в централния денонощен пост на ПСС при БЧК
Опитваме се да си съберем сумите, които ни дължат хората без застраховка, разказва Тервел Тотев, дежурен в централния денонощен пост на ПСС при БЧК

“В случай на инцидент планинската застраховка покрива сериозна част от разходите на ПСС, които пострадалият трябва да плати изцяло, ако няма такава – обясни Тервел Тотев, дежурен в централния денонощен пост на ПСС при БЧК – Често туристите подценяват променливите метеорологични условия в планината, защото тръгват от по-ниските части в хубаво време, а като се качат, нещата стоят по съвсем различен начин.”

Не трябва да тръгваме без зареден телефон и подходяща екипировка. Необходима е също така предварителна подготовка за маршрута, по който ще тръгнем, и следене на прогнозата за времето. При инцидент е добре да имаме инсталирано приложение на своя смартфон, показващо точните ни координати.

Най-честите планински акции, които ПСС провежда през зимата, са свързани със случаи на травми по ски пистите, паднали или ударили се хора, не липсват и инциденти на изгубили се туристи.

Немалка част от акциите на ПСС остават за сметка на службата. “Опитваме се да си съберем сумите, които ни дължат хората без застраховка, в един момент се отказваме, защото разчитаме на съвестта на туристите”, казва Тотев.
Има и куриозни случаи: “Чуждестранен турист в Банско, след много сериозна акция с хеликоптер, бе предаден на бърза помощ и настанен в болницата. Там взима панталоните на доктора. По незнайно какъв начин, стига до София, качва се на самолета, заминава си за Англия, и приключваме с този случай”.

Планинска застраховка може да се направи за различни срокове и застрахователни суми, обяснява Георги Георгиев, главен изпълнителен директор на „Уника живот”
Планинска застраховка може да се направи за различни срокове и застрахователни суми, обяснява Георги Георгиев, главен изпълнителен директор на „Уника живот”

Георги Георгиев, главен изпълнителен директор на застрахователна компания “Уника живот”, обясни за “Труд”, че се предлагат два типа планински застраховки – такива, които са включени в цените за лифт картите, както и индивидуални застраховки, които се продават чрез застрахователни брокери и агенти. Покритието на застраховката, включена към лифт картата, е ограничено до събития, които се случват по време на ползване на ски пистите и съоръженията.

Другият тип – индивидуалната застраховка, се предлага чрез т.нар. стандарт покритие, включващо разходи по спасяване и оказване на първа медицинска помощ в лечебни заведения в непосредствена близост до мястото на инцидента. Към основния пакет могат да се добавят два допълнителни – за екстремни спортове (каране извън пистите, планинско колоездене, скално катерене и др.), както и за спасяване с хеликоптер.

Индивидуална планинска застраховка може да се направи за различни срокове и различни застрахователни суми според избрания период. Застрахователната сума за допълнителен пакет за екстремни спортове е равна на лимита по основния пакет, цената, която трябва да доплатим за него, е равна на сумата, платена по основния. “Ако платим за период от 10 дни 10 лева за основно покритие, още толкова ще платим и допълнителното”, обясни Георги Георгиев.

 

Тарифа

Колко струва помощта на планинските спасители

Видовете помощ, оказвана от спасителите, се заплащат от пострадалия, ако няма застраховка. Цените са следните: нещастен случай в планината – 557 лв., нещастен случай на ски писта – 400 лв., акции за търсене – 724 лв. (при повече от 24 часа се плаща 40 лв. на час), акция при лавинно нещастие – 955 лв. (при повече от 48 часа се плаща 40 лв. на час), транспортиране на пострадал със специални спасителни средства на ПСС – 160 лв., транспортиране на мъртвец – 280 лв., поръчка за издирване – 90 лв., първична медицинска помощ в спасителен пост или база на ПСС – 30 лв., акция с използване на хеликоптер – 2800 лв. на час.

Застраховки може да се сключат в клоновете на застрахователните компании, както и във всички бази на ПСС в по-големите планински центрове и в някои подстъпи на планините.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.