Птицекомбинат в Монтана пред фалит заради неплатени заплати

Предприятие за добив и преработка на птиче месо в Монтана може да бъде обявено в несъстоятелност заради неизплатени заплати на работници. Документите за случая вече са предадени в Изпълнителната агенция „Главната инспекция по труда”, съобщиха от Инспекцията по труда в Монтана.

Проверките във  фирми в Северозапада, които от години дължат възнаграждения на служителите си, показали, че засега само едно дружество – за птиче месо, е нарушило закона, според който при над двумесечно забавяне на заплатите на повече от 1/3 от персонала може да бъде поискано  обявяването от съда на фирмата в несъстоятелност. Според инспекторите в Монтана птицекомбинатът край областния град от години не плаща регулярно на служителите си, които от 200 души през 2016 г., вече са само 60.

Но и те не получават редовно пари и  имат да вземат още над 60 000 лева. „Изпратили сме документите в Главна инспекция по труда, там ще решат дали да поискат от Окръжния съд в Монтана обявяването в несъстоятелност на дружеството”, каза шефът на инспекцията в Монтана Димитър Петров.

В черния списък на предприятията в областта, които бавят с месеци заплатите на работниците си, са шест фирми. За останалите пет засега няма основания за искане на несъстоятелност, смятат експертите. Проверките и санкциите на  работодателите – длъжници на работниците си, обаче продължават. След предприетите мерки дълговете на шестте фирми към служителите им от 840 000 лева  в началото на годината до сега са намалени с 240 000 лева, казаха инспекторите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България