На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

ПУДООС помага на община Шабла с над 381 000 лева

Държавното предприятие подпомага и единствения спасителен център за диви животни в България

Безвъзмездна помощ от 381 275 лева ще бъде отпусната на община Шабла от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Решението за финансирането е взето от управителния съвет на ПУДООС на 14 октомври. Средствата са по проект “Ограничаване на заблатяването и подобряването на водообмена в защитените местности Шабленско и Дуранкулашко езеро чрез подводно косене на тръстика с многофункционална самоходна машина”.

Планът предвижда купуването на специализирана техника за косене и изкореняване на тръстиката в защитените местности Шабленско езеро и Дуранкулашко езеро. Това се налага заради инвазията на тръстикови масиви във водните огледала и замърсяването на езерните и подземните води с отпадъчна маса и биогени. Интензивното земеделие и животновъдство във водосбора на езерата през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век са увеличили многократно количеството биогенни елементи (амоний, фосфати, нитрати) във водите на езерата. В резултат на протичащите еутрофикационни процеси водните огледала обрастват с тръстика, а придънните части са покрити с нарастващ слой тиня. Качеството на езерните води се влошава, лиманните езера се заблатяват, множество редки видове ще изчезнат от хилядолетните местообитания. Деградацията на езерните екосистеми заплашва биоразнообразие с международно значение.

Предприемането на възстановителни мерки има спешен спасителен характер.

След като община Шабла купи машината и почисти зоните, техниката ще бъде на разположение и на други местни управи, които трябва да се грижат за защитени местности на своите територии.

Дейностите на ПУДООС за грижа за природата през 2016 г. са свързани и с опазването на много животински видове. От предприятието са осигурили средства за престрой, лечение, положен труд и поддръжка на Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

На Спасителния национален център “Зелени Балкани” за тази година са отпуснати258 320 лева безвъзмездна помощ за издръжка на центъра. Средногодишно в него постъпват повече от 1500 нуждаещи се от лечение диви животни. На практика мястото е единственото у нас с такава насоченост.

Друга инициатива на предприятието за защита на природата е проектът “Опазване на редки и застрашени видове в България чрез изпълнение на утвърдени планове за действие”, който е на стойност 55 770 лв. и се изпълнява от Българската академия на науките.

Той включва мониторинг и актуална оценка на природозащитното състояние на избрани растителни видове с висока консервационна стойност. По проекта ще има мониторинг на целевите видове, изготвяне на оценки на природозащитното състояние на видовете на национална ниво, изготвяне на мотивирано предложение до Изпълнителната агенция “Околна среда” за включване на допълнителни видове в Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.