Тръмп уволни заместник-министър, одобрил помощ за Украйна

Коронавирусът спря износа на българско вино за Китай

Живите човешки съкровища – кои са? Нестинарство, Сурва и Калушари ни славят пред света

Тръмп предложил помилване на Асанж, ако той отрече руската връзка в скандала с имейлите

Половин милион лева в касата на „Левски“

7 души със стомашни проблеми след ваканция в хотел край Габрово

ДДС регистрация при оборот над 85 хил. евро

Бивш капитан на „виолетовите“ обяви търг за фланелката си в помощ на болно дете в Търново Мариян Генов за пореден път подава ръка на нуждаещ се от региона

ДАНС влезе в болницата в Раднево след сигнал от кмета

Разрешителни за строеж – онлайн Промяната може да намали цените на жилищата

Здравни вноски за емигрант, който се връща в България

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 20 февруари 2020

АПИ: След 21 ч. тази вечер са възможни затруднения в продажбата на е-винетки

Русия и Турция се скараха за Сирия Ердоган заплаши с военна операция в Идлиб

Лондон слага край на евтиния труд от ЕС Строга точкова система пресява кандидатите за имигранти (ИНФОГРАФИКА)

Пулмолог: Една печка замърсява колкото 18 коли

Смог над София. Снимка: Денислав Стойчев/Архив

Най-вредни за хората са малките прахови частици от 2,5 микрона, защото те навлизат в дихателната система и увреждат органите, обясни пулмологът Александър Симидчиев по БНТ.

По думите му, България трябва да използва норматива на Световната здравна организация за замърсяването на въздуха, а не този на Европейския съюз. Този на Световната здравна организация за нормални стойности на замърсяване е два пъти по-нисък.

„Знаем, че всяко едно качване качва здравните рискове. Затова е необходимо да сме запознати със здравните рискове. В никакъв случай не искам да се всява паника, става въпрос да знаем“, каза медикът.

Според д-р Симидчиев маските са елементарна защита. Като мерки той предлага хората да гледат стойностите и да избират път с по-ниско замърсяване, да затварят прозорниците, когато навън е по-мръсно, отколкото в стаята. Според него най-вредни са най-малките фини прахови частици – от 2,5 микрона:
„Колкото са по-дребни частиците, толкова по-навътре влизат в дихателната система и достигайки до алвеолите те се резорбират, влизат в кръвта и увреждат всички органи и системи на човешкото тяло“.

Колите и твърдото битово гориво са най-големият замръсител, каза още д-р Симидчиев, като според него една печка замърсява колкото 18 коли.

Според омбудсмана Диана Ковачева общината вече взима мерки.
„Обсъждат се мерки дори за инкриминиране на изгарянето на отпадъците, сега разбира са, не всичко трябва да бъде престъпление, нека се обмисли внимателно и тази мярка, да се види дали ще има преванативен контрол т.е. превенцията дали ще е налице – хората да са наясно, че освен административно-наказателни има и наказателни мерки“, увери Ковачева.

София не е в челните редици на замърсяване, както се търди, каза пък климатологът проф. Георги Рачев.
„София диша сравнително чист въздух. Ние превишаваме европейските норми около два пъти по отношение на фини прахови частици някъде 60 дни в годината, а трябва да сме 35 дни в годината по отношение на среднодевната концентрация. Мъглите в Софийското поле задържат мръсния въздух над столицата“, обясни той.

„Те ще ги има още години напред, въпросът е какво влагаме като стопанска дейност в тях“, добави проф. Рачев.

Когато задуха вятър, нивата на замърсяване падат. Така ще стане и с Южния вятър, който очакваме през седмицата, прогнозира още климатологът.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.