Пускат безплатен алтернативен учебник по Родинознание

Нов учебник "Родинознание" за деца от 1 до 4 клас, който не фигурира в листата на внесените в МОН проекти, ще бъде отпечатан до края на август. Това съобщи идейният автор и редактор на изданието Костадин Костадинов, който е директор на Регионалния исторически музей в Добрич и председател на Движение "Възраждане".

Той и негови съмишленици заедно са финансирали първия тираж от 5000 броя, който ще се разпространява безплатно. "Изданието включва подбор от текстове от стари исторически книги и учебници, писани преди 1944 г. Съдържанието е оформено така, че да звучи занимателно като приказка и в него няма нито една чуждица.

Целта  е децата да учат забавно и да усвоят позабравени думички от родния език, които липсват в официалните учебници", обясни пред "Труд" Костадинов. Той и негови приятели историци, филолози, етнографи, културолози решили да се нагърбят със задачата да съставят алтернативното "Родинознание" след 2-годишна кампания за качествена промяна на съдържанието на учебниците в началния курс. "Докарахме я дотам да правим паралелно образование, за да спасим децата си от отровата на официалното, което създава не българчета, а аморфна маса без национално самосъзнание. Наясно сме, че този учебник няма да бъде допуснат в класните стаи, но е радостно, че към него вече има огромен интерес", коментира Костадинов.

Във фейсбук профила си за 3 дни той получил близо 1000 заявки от родители и учители. Поръчки направили и български училища в Гърция, Испания, Кипър и САЩ.  На 15 септември безплатното "Родинознание" ще се раздава на ключови места във Варна и Добрич. "Вече има желаещи да помогнат за финансирането на нов тираж, а ако хартиените копия се изчерпят, ще пусна учебника в интернет", категоричен бе Костадинов.

Коментари

Задължително поле