Освободиха руския опозиционер Алекей Навални след 30-дневен арест

Майли Сайръс: Пуша трева и псувам, но не съм лъжкиня

Премиерът Борисов посети стадиона на футболен клуб „Арда“ (ВИДЕО)

Мотоциклетист пострада при сблъсък с лек автомобил Катастрофата станала край Къпиновския манастир

Спипаха затворник, забравил да се върне в килията след отпуск

Любовна лудост завладява Варна Започва 27-ото издание на международния филмов фестивал

Анджелина Джоли изпрати със сълзи Мадокс в университета в Южна Корея

АПИ: Възстановяването на виадукта на магистрала „Струма“ ще струва 1,86 млн. лева

Обама купуват голямо имение на остров за 14 милиона долара

Малките прегрешения не са съвсем безобидни

Столичната община няма да плаща за подмяната на ограничителите по „Граф Игнатиев“

Издирват ранен украински турист в района на връх Мальовица

Надал яхна 370 коня Тенисистът подкара нов автомобил

Русия представи първата в света плаваща АЕЦ (ВИДЕО)

550 руски учени обвиниха Кремъл в кампания на репресии срещу протестиращи

Пускат безплатен алтернативен учебник по Родинознание

Нов учебник „Родинознание“ за деца от 1 до 4 клас, който не фигурира в листата на внесените в МОН проекти, ще бъде отпечатан до края на август. Това съобщи идейният автор и редактор на изданието Костадин Костадинов, който е директор на Регионалния исторически музей в Добрич и председател на Движение „Възраждане“.
Той и негови съмишленици заедно са финансирали първия тираж от 5000 броя, който ще се разпространява безплатно. „Изданието включва подбор от текстове от стари исторически книги и учебници, писани преди 1944 г. Съдържанието е оформено така, че да звучи занимателно като приказка и в него няма нито една чуждица.
Целта  е децата да учат забавно и да усвоят позабравени думички от родния език, които липсват в официалните учебници“, обясни пред „Труд“ Костадинов. Той и негови приятели историци, филолози, етнографи, културолози решили да се нагърбят със задачата да съставят алтернативното „Родинознание“ след 2-годишна кампания за качествена промяна на съдържанието на учебниците в началния курс. „Докарахме я дотам да правим паралелно образование, за да спасим децата си от отровата на официалното, което създава не българчета, а аморфна маса без национално самосъзнание. Наясно сме, че този учебник няма да бъде допуснат в класните стаи, но е радостно, че към него вече има огромен интерес“, коментира Костадинов.
Във фейсбук профила си за 3 дни той получил близо 1000 заявки от родители и учители. Поръчки направили и български училища в Гърция, Испания, Кипър и САЩ.  На 15 септември безплатното „Родинознание“ ще се раздава на ключови места във Варна и Добрич. „Вече има желаещи да помогнат за финансирането на нов тираж, а ако хартиените копия се изчерпят, ще пусна учебника в интернет“, категоричен бе Костадинов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.