Пускат култова кола на Джеймс Бонд

Aston Martin DB5 възкръсва с цена 3,7 млн. евро

Един от най-знаменитите автомобили в киното – Aston Martin DB5, ще бъде произведен отново в малка серия от 25 екземпляра. Те ще бъдат реплики на колата на Джеймс Бонд от филма „Голдфингър“ (1964 г.). Срещу „скромните“ 3,7 милиона евро колекционерите ще получат точно копие на оригиналния Aston Martin DB5, с който Шон Конъри в ролята на Агент 007 спасява златния резерв на САЩ от кражбата на века в блокбъстъра „Голдфингър“.

21-2-6kol

Новото издание DB5 е в същия сребрист цвят като оригинала и ще притежава някои от познатите от филма „екстри“ като въртящите се регистрационни табели. Идеята за тях идва от режисьора Гай Хамилтън, който е мечтаел личният му автомобил да има сменящи се номера, за да избягва глобите за паркиране.

Spectre

В киното култовият Aston Martin DB5 разполага с удобства, които се появяват в индустрията десетилетия по-късно – вграден телефон и навигационна карта. Автомобилът е екипиран също с картечници, бронирани стъкла, катапултираща седалка, ножове за рязане на гуми, спрей за разпръскване на масло по асфалта и димки. Тази „бойна техника“ едва ли ще бъде вградена в новото издание на модела.

21-3-6kol

Изцяло автентични ще бъде шестцилиндровият редови двигател с работен обем 3995 кубика. Този ретро мотор се захранва от три карбуратора Weber, като генерира мощност 282 конски сили, въртящ момент 390 Nm и развива максимална скорост 233 км/ч. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 7 секунди. Купувачите няма да имат право да го изпробват на улицата, защото 25-те автомобила DB5 са колекционерски без хомологация за масовите пътища.

1123220 - Skyfall

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили