На 16 юни 2019 да почерпят

Жена е в тежко състояние след катастрофа на столичния бул. „Възкресение“

1969 – годината, която промени света (ИНФОГРАФИКА)

„Ню Йорк Таймс“: САЩ са участвали в кибератаки срещу електроснабдителната мрежа на Русия

Блудницата Теодора – императрицата на Византия

Иран и ЕС са обсъдили ядрената програма на Техеран

Почти сигурното назначение на Лампард се бави заради компенсация от 4 милиона паунда

Пороен дъжд е наводнил улици в Благоевград

Новооткрити артефакти показаха на изложба в Ахтопол Черноморска библиотека е създадена в музея „История на котвата“ в града

Малък самолет падна в река в Полша, пилотът е загинал (ВИДЕО)

Катастрофа затрудни движението на пътя Симитли-Банско

Кои са забравените малцинства на Балканите Представиха малкоизвестни факти, събрани от швейцарския журналист Цирил Щигер

Няма данни за пострадали българи при пожара на Халкидики

Инцидент при кацане на самолет със 175 души на борда в Русия

„Еуфория” с великолепната Валерия Голино Красавицата се пробва като режисьор

Пускат мобилна игра на Паметник 1300 над Шумен

Ìîì÷åòàòà îáÿñíèõà, ÷å èãðàòà „Èçñëåäîâàòåëèòå“ å ëåñíà è ïîçíàâàòåëíà

Всички посетителите на Паметник „Създатели на българската държава“ над Шумен и любители на мобилни устройства вече ще могат да научават историята му сами, следвайки стъпките на най-новата игра „Изследователите“. Тя е създадена от шуменските ученици Габриел Атанасов, Радостин Емануилов и техният учител по информационни технологии Ангел Ангелов от СУ „Сава Доброплодни“.

Нейният финал освен с исторически знания е и с награда, която си струва – стрелба с лък на воля в Прабългарската юрта на Паметника. Това съобщи във вторник Ваня Стоянова, управител на общинското предприятие „Туризъм, публични прояви и атракции“.
Изненадата стартира масово на 1 юни, когато играта ще се тества от десетки ученици.
Играта се реализира благодарение на специалното мобилно приложение „1300 години България“, създадено от Габриел и Радостин и което може да се открие в Google Play.

Освен това, в различни точки на територията на Мемориала над Шумен са разположени 10 плочки с QR кодове. След като посетителите стартират приложението на телефоните или таблетите си, излиза карта с местата на плочките. Щом стигнат до тях, сканират кодовете им. Така получават пълна информация и детайлни изображения за мястото. Един от QR кодовете по емблематичните 1300 стъпала дава обстойна информация и за Шумен. Посетителите трябва да сканират 10-те кода без значение от поредността. После ще трябва да отговорят правилно и на въпрос, който играта ще им предложи. Въпроси ще се зареждат до получаване на първи правилен отговор. След това получен код ще им осигури наградата от информационния център на Паметника.

Играта е съчетание на любимите занимания на децата с историята и със сигурност ще увеличи интереса им към Паметника над Шумен, един от 100-те национални туристически обекта.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.