Пускат мобилна игра на Паметник 1300 над Шумен

Ìîì÷åòàòà îáÿñíèõà, ÷å èãðàòà "Èçñëåäîâàòåëèòå" å ëåñíà è ïîçíàâàòåëíà

Всички посетителите на Паметник "Създатели на българската държава" над Шумен и любители на мобилни устройства вече ще могат да научават историята му сами, следвайки стъпките на най-новата игра "Изследователите". Тя е създадена от шуменските ученици Габриел Атанасов, Радостин Емануилов и техният учител по информационни технологии Ангел Ангелов от СУ "Сава Доброплодни".

Нейният финал освен с исторически знания е и с награда, която си струва - стрелба с лък на воля в Прабългарската юрта на Паметника. Това съобщи във вторник Ваня Стоянова, управител на общинското предприятие "Туризъм, публични прояви и атракции".

Изненадата стартира масово на 1 юни, когато играта ще се тества от десетки ученици.

Играта се реализира благодарение на специалното мобилно приложение "1300 години България", създадено от Габриел и Радостин и което може да се открие в Google Play.

Освен това, в различни точки на територията на Мемориала над Шумен са разположени 10 плочки с QR кодове. След като посетителите стартират приложението на телефоните или таблетите си, излиза карта с местата на плочките. Щом стигнат до тях, сканират кодовете им. Така получават пълна информация и детайлни изображения за мястото. Един от QR кодовете по емблематичните 1300 стъпала дава обстойна информация и за Шумен. Посетителите трябва да сканират 10-те кода без значение от поредността. После ще трябва да отговорят правилно и на въпрос, който играта ще им предложи. Въпроси ще се зареждат до получаване на първи правилен отговор. След това получен код ще им осигури наградата от информационния център на Паметника.

Играта е съчетание на любимите занимания на децата с историята и със сигурност ще увеличи интереса им към Паметника над Шумен, един от 100-те национални туристически обекта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България