Пускат общ бърз тест за COVID и грип (обзор)

В момента у нас са хоспиталзирани 1033 души, като 55 са в интензивни отделения, имаме достатъчно легла, увери здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Няма да затягат мерките

Oтпада задължителният PCR след карантина

Карантинираните ученици са 3268

Бърз комбиниран тест за COVID и грип ще се прави от следващата седмица в столичната РЗИ. Такива тестове са пуснати и в другите градове, а целта е отсяване на хората с грипоподобни симптоми. Резултатите са готови до 10 минути, а в частните лаборатории това изследване струва около 40 лв.

Отпада задължителният РCR тест за хората, които са били под карантина, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на редовния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ). Причината за отпадането на изследването след края на карантината е, че има доказателства, че след 14-ия ден хората не могат да са заразни.

Това важи за всички, които са без симптоми, без придружаващи заболявания и без клинична картина, уточни директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допълни, че такъв тест не се изисква в повечето страни в Европа.

Мерките срещу разпространението на епидемията от КОВИД - 19 няма да се затягат на този етап, категоричен бе проф. Костадин Ангелов.

България се нарежда на 24-то място по заболеваемост в ЕС на 14-дневна база и на 7-мо място по смъртност, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него въпреки ръста на случаите, страната ни запазва позиция в класацията, тъй като епидемията се разраства в целия ЕС.

В момента у нас са хоспиталзирани 1033 души, като 55 са в интензивни отделения, имаме достатъчно легла, каза проф. Ангелов. Той обясни, че са заети едва 14% от леглата за консервативно лечение на COVID, които са над 7000, а интензивните са 1108. Проблем обаче са лекарите. Досега с коронавирус са заразени 1263 медици. В момента са инфектирани 278 специалисти, от които 43 са в болница, а 6 в интензивни структури.

В учебните заведения и градините здравните власти отчетоха ниска заболеваемост спрямо общите данни за страната. Децата и учениците с положителни тестове са 101, а карантинираните са 3268. Сред учителите данните са съответно 133 и 119. „Въпреки страха, училищата доказаха, че при спазване на мерките, могат да бъдат едно безопасно място”, каза доц. Ангел Кунчев.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве