Пускат пилотно автомати за билети в градския транспорт на Варна

Автоматизираната билетна система в градския транспорт на Варна ще бъде пусната пилотно в четвъртък по автобусна линия №10, съобщиха от общината. Гражданите ще бъдат упътвани от консултанти как да ползват машините за билетчета.

Цената на превоза остава 1 лв., а вариантите за избор са два - закупуване на стандартен хартиен билет или на предплатена карта с електронни билети. Те могат да бъдат изразходвани чрез валидиране на картата в специално устройство в автобуса и са подходящи за хората, които пътуват активно. Предвиден е гратисен период, в който ще важат и картите, издадени от "Градски транспорт" ЕАД, уточниха от общината.

Автоматизираната билетна система ще се въвежда поетапно във всички линии. Тя е част от първата фаза на проекта "Интегриран градски транспорт" за близо 112 млн. лв., осъществен с подкрепата на ОП "Регионално развитие 2007-2013". За целта преди месеци по спирките и в автобусите бяха монтирани 300 автомата. За втората фаза на проекта общината планира да тегли 7 млн. лв. заем и ще получи близо 29 млн. лв. от ОП "Региони в растеж".

Средствата са за закупуване на нови автобуси, реконструкции на улици и булеварди и оборудване на "умни" пешеходни пътеки, които ще подават светлинен сигнал, ако на платното има пешеходец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони