Пуснаха квотите за калкан

Тази година и новорегистрирани кораби ще кандидатстват за разрешителни

Рибари недоволстват от несправедливости при раздаването им

Квотите за калкан от вчера /понеделник/ са пуснати от ИАРА. Това означава че капитаните на кораби вече могат да си подават документите за улов, до 31 януари. После ще чакат разрешителните. Тази година квотите са с 32 процента повече, което означава че ще се лови повече калкан. Все още обаче те се раздават по старите критерии- еко и икономически, обясни пред "Труд" Галин Николов, шеф на ИАРА.

Тази година при разпределянето на квотите единственото ново е, че ще се допускат като кантдидати и новорегистрирани морски съдове.

Много от риболовците на калкан предлагат нови критерии. Те недоволстват, че ако веднъж са изхвърлени от списъка, това ги обрича, никога повече да не получат квота. -"Преди три години не изпълних квотата с 15 килограма и от тогава не ме допускат до улова. В същото време кораби, които имат актове и уж нямат право да ткандидатствнат, успяват да се преборят", оплака се рибар.

Като критерии за допустимост да бъдат взети предвид само три неща- позволителност за плаване на кораба, разрешително за стопански риболов за настоящата година и технически преглед на самия кораб, предлрагат риболовци от Царево. 80 на сто от квотите се дават на асоциациите и за нас остават по малко, недоволстват те.

През пролетта ще проведем срещи с бранша за да се установят новите критерии за калкана за пет години напред, за да могат всички желаещи да си направят сметка дали да извенстират в този улов или не, коментира шефът на ИАРА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България