На 18 юни 2019 да почерпят

Макрон призова за диалог с Иран и призова Техеран към търпение

Българският език е петият по популярност в „дарк нет“

Премиерът Борисов е провел телефонен разговор с генералния секретар на ООН Двамата са обсъдили борбата с климатичните промени и опазването на околната среда

Мъжете съжаляват за пропуснат секс, жените – за случил се

Масов бой пред Съдебната палата в центъра на София

Ядрените сили с по-модерни арсенали Москва разполага с 6500 срещу 6185 за САЩ

Част от черешите в Сливенско остават необрани заради ниски изкупни цени

Френски милиардер купи аукционната къща на Sotheby’s

Най-голям ръст при заемите до 250 хил. лв.

Суперкомпютър като на НАСА догодина в България (обзор) Технологията ще бъде използвана в медицината, фармацевтиката, автомобилната индустрия, строителството, от климатолози, спецслужби и др.

Могерини: Доверието в ЕС ще пострада, ако не започнем преговори с Македония и Албания

Бившият египетски президент Мохамед Морси почина в съда

Деница Златева: Не съм очаквала такава буря заради оставката на Нинова

Няма македонска нация преди 1944 г. Гоце Делчев в писмата си пише, че е българин

Пуснаха нов проект за минималната заплата

Васил Велев, председател на АИКБ

Бизнесът: Отменете административното определяне

Правителството пусна за обществено обсъждане нов проект на постановление на минималната работна заплата (МРЗ). Нужда от такава има, след като преди дни Върховният административен съд отмени сега действащия нормативен акт, с който МРЗ бе увеличена от 420 на 460 лева от 1 януари. Мотивът на съда – жалба на работодателските организации за нарушена процедура за консултиране на Национален съвет за тристранно сътрудничество. Преди да се приеме новият проект, властта трябва да спази 30-дневен срок за общественото му обсъждане.

Институционалното напрежение идва на фона на приета от кабинета тригодишна бюджетна прогноза за страната – 2018-2020 г., в която властта предлага МРЗ от 1 януари 2018 г. да нарасне още до 510 лв.

“Трябва час по-скоро да се отмени административното определяне на МРЗ и да се премине към нейното договаряне между национално представителните организации на социалните партньори с помощта на съответен механизъм, определящ границите, в които да се договаря”, посочва Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в свое становище, разпространено вчера.

“Зад шумната дискусия за размера на МРЗ остават скрити много по-важни проблеми за икономиката. На първо място, проблемите на пазара на труда”, коментира пред “Труд” председателят на УС на АИКБ Васил Велев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. този защо със неговите работодатели не се оттегли то тези преговори и да остави хората да повишават заплатите.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.