Пуснаха търга за пътя през Кресна

Снимка: Архив

Строят платното на „Струма“ в посока от Гърция към София

Изграждането на 23 километра ще струва 875,3 млн. лв. без ДДС

Пуснаха търга за строителство на най-тежкия участък от магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. Изграждането на 23,6 километровият нов участък според прогнозите ще струва 875,3 млн. лв. без ДДС. Трасето ще бъде разделено на две отсечки, за да може проектът да завърши до 2023 г. в срока на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г., обясняват от Агенция „Пътна инфраструктура“.

По новото платно в посока от Кулата към София ще бъдат изградени общо 44 съоръжения - 7 тунела, 21 виадукта, 4 пътни възела, 12 надлези и подлези.

До 8-ми ноември ще могат да кандидатстват компаниите, които искат да изграждат първата отсечката от магистралата с дължина 13,2 километра. Пътят ще бъде с две ленти на движение с ширина по 3,5 метра и два банкета с ширина 1,5 метра. За товарните автомобили се предвижда и трета лента при надлъжен наклон над 4 на сто. Връзката с магистралата ще се осигури чрез три пътни възли. Пътен възел „Полето“ ще осигурява достъпа от посока Кулата до селата Брежани и Полето, както и включване в магистралата в посока София. Пътен възел „Мечкул“ ще позволява на трафика от Кулата да отбива към селата Мечкул и Брежани, както и да се включва в „Струма“ в посока София. Пътен възел „Стара Кресна“ ще осигурява освен достъпа до магистралата и до селата Стара Кресна и Ощава. В участъка ще се изградят три тунела - „Симитли“ /с дължина 211 м/, „Ракитна“ /1 135 м/ и „Стара Кресна“ /1 052 м/, както и 10 виадукта с обща дължина 3,5 км. Прогнозната стойност на отсечката е близо 444,8 млн. лв. без ДДС.

За втората отсечка с дължина 10,4 км фирмите ще подават документи до 15 ноември. В тази поръчка е включен и обходният път на Кресна. На него ще бъде изградено и място за отдих, за което ще е осигурено електричество, вода и канал. Габаритете на пътя ще са същите. В участъка ще бъдат изградени 4 тунела - „Тисата“ /с дължина 171 м/, „Света Неделя“ /1,3 км/, тунел „Кресна 1“ /358 м/ и „Кресна 2“ /230 м/. Освен това ще се построят 11 виадукти с приблизителна дължина 5 км, както и 9 надлези и подлези. Чрез пътен възел „Кресна“ ще се осигурява достъпа в посока Кулата. Прогнозната стойност на поръчката е 430,5 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес