Путин: Бием се за своето съществуване

Президентът посети завод за хеликоптери в Бурятия

Русия увеличила многократно икономическата си независимост

Безработицата в страната е рекордно ниска - 3,6%

Залогът в Украйна е самото съществуване на Русия като държава. Това заяви днес руският президент Владимир Путин, предаде Ройтерс.

„За нас това не е геополитическа задача, а задача за оцеляването на руската държавност, създаване на условия за бъдещото развитие на страната и нашите деца“, каза Путин пред работници в авиационен завод в Улан-Уде, в република Бурятия, където вчера бе на посещение. И обвини Запада, че използва Украйна като инструмент за водене на война срещу Русия, за да й нанесе „стратегическо поражение“.

В отговор на въпрос от работник Путин призна, че е бил разтревожен за икономиката, когато Западът е наложил невиждани санкции миналата година, но по думите му тя се е оказала по-силна от очакваното.

„Ние многократно увеличихме нашия икономически суверенитет. Все пак, на какво разчиташе нашият противник? Че ще рухнем за 2-3 седмици или месец“, каза президентът. И допълни, че врагът е очаквал заводите в Русия да спрат, финансовата й система да се срине, безработицата да се повиши, по улиците ще излязат хора да протестират и Русия да „бъде разтърсена отвътре и да рухне“.

„Това не се случи“, отсече Путин. „Оказа се, за много от нас и още повече за западните страни, че фундаменталните основи на стабилността в Русия са много по-здрави, отколкото някой си е мислел“, допълни президентът. Той цитира и данни в подкрепа на твърденията си - например безработицата, която в момента в Русия е 3,6%, което е исторически минимум. Обърна и внимание, че БВП на Русия през 2022 г. е спаднал само с 1,2%, докато този на Украйна е рухнал с 40%.

„Мисля, че миналата година бе само от полза (за Русия), предвид факта, че станахме много по-суверенни и самостоятелни в сферата на икономиката и финансите“, увери работниците Путин. И се съгласи с изразено от тях мнение, че в случая са подходящи думите на немския философ Фридрих Ницше: „Това, което не ни убива, ни прави по-силни“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия