Путин даде заден за пенсионирането

Многодетните майки ще се ползват с преференции

Предлага възраст­та за жените да бъде повишена само с 5 години до 60 години

В опит да намали народното недоволство, руският президент Владимир Путин представи днес смекчен вариант на пенсионна реформа. Измененията, които предстои да внесе в парламента, предвиждат намаляване на пенсионната възраст за жените от 63 на 60 години и въвеждане на облекчения за многодетни майки, предаде Би Би Си.

Планът на правителството, приет от парламента на първо четене миналия месец, предвиждаше пенсионната възраст в страната да се повиши поетапно и от 60 г. да стане 65 г. за мъжете до 2028 г., а до 2034 г. - от 55 г. на 63 г. за жените. Икономисти предупреждават, че мярката не просто е необходима, а дори е закъсняла.

Проектът обаче взриви недоволство и предизвика протести, в резултат на които рейтингът на Путин падна от 80% на 64%, по данни на ВЦИОМ. Статистиката на Световната здравна организация сочи, че средната продължителност на живот на мъжете в Русия е 66 години, а на жените - 77 години.

В тв обръщение днес Путин посочи, че повишаването на възрастта за пенсиониране е било отлагано с години, но продължаването на това отлагане би било “безотговорно” и би застрашило сигурността и стабилността на руското общество. Същевременно той се обяви за балансирани решения и даде своите предложения. Увеличението с 5 г. на пенсионната възраст за мъжете до 65 г. да остане в сила, но за жените този скок да бъде намален от 8 на 5 г., т.е. до 60 г. през 2034 г. Президентът предлага и преференции - майки на 3 деца да излизат 3 г. по-рано в пенсия, на 4 - с 4 г. по-рано, а при 5 да се запазва сегашната пенсионна възраст от 55 г. Путин смята и че трябва да бъдат въведени наказания за работодатели, уволнили граждани в предпенсионна възраст.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят