Путин задмина Тръмп по доверие (ИНФОГРАФИКА)

53% от руснаците одобряват действията на US президента

Руският президент Владимир Путин вдъхва малко доверие, когато става въпрос за справяне с международни въпроси, но все пак задминава сериозно американския си колега Доналд Тръмп. Това показва изследване на независимия вашингтонски център “Пю”.

24-100

“Като цяло доверието в Путин е ниско, но в много страни той е по-одобряван от Тръмп”, посочва екипът на “Пю”. Средно 60% от анкетираните в 37 държави, включително САЩ, заявяват, че нямат доверие на руския лидер срещу 26%, които смятат, че върши добра работа на международната сцена. “Пю” не дава аналогична статистка за американския президент в проучването си. Но в 22 от 36 страни (без Русия и САЩ) доверието в Путин е по-голямо, като сред тях са традиционни съюзници на Вашингтон. Най-голяма разлика в одобрението между двамата държавни глави е в Гърция и Ливан, където Путин води с с 31%. Най-много той е одобряван във Виетнам (79 на сто) срещу 58% за Тръмп. Руският президент има стабилна преднина в Германия (14%) и дори в Южна Корея (10%), която разчита на подкрепата САЩ в кризата със Севера. Путин води пред Тръмп още в Япония, Франция, Италия и Испания.

В обратната класация първи е Израел, където 56% имат доверие в Тръмп срещу 28% в Путин. Американецът води още в Нигерия, Полша, Индия, Великобритания, Холандия, Канада.

От 36-те страни 11 са членки на НАТО, като по този показател резултатът е 7 на 4 в полза на Владимир Путин. Единствено в Танзания резултатът им е равен, като Тръмп е най-одобряван във Филипините - 69 на сто. Проучването е направено в периода февруари-май преди разгарянето на севернокорейската ракетна криза и задълбочаването на дипломатическия конфликт между Белия дом и Кремъл.

В същото време отделна анкета показа, че 53% от руснаците се доверяват на Доналд Тръмп срещу 23% от американците, които одобряват Владимир Путин.

В изследваните 37 държави за най-голяма заплаха се смятат “Ислямска държава” и климатичните промени. Само в Полша и Йордания Русия влиза в топ 3 на заплахите за националната сигурност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят