Над 3 000 шуменци на празнично шествие Кметът Любомир Христов поздрави съгражданите си

Юнкер: Истината е, че Гърция влезе в еврозоната с фалшива статистика

Българска парламентарна делегация e на аудиенция при папа Франциск

Учителката Красимира Бакалова получи наградата на името на Аргира Жечкова

Министър Красимир Вълчев: Азбуката, езикът и книжовността са спойката и опората на националната ни идентичност

Тереза Мей обяви, че ще подаде оставка на 7 юни

Фестивалът „Софийски музикални седмици“ представя уникалния културен живот на София

Половин век от първата си лекция отпразнуваха в същата аудитория възпитаници на Стопанска академия Участниците в срещата учредиха нов алумни клуб с името „НОУД ’73”

Йорданка Фандъкова: Невежеството ражда страх, а страхът – омраза и конфликти

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле: Честит празник и да живее България!

Президентът Радев: Българската писменост е наш щит

Най-бързите нокаути на профиринга

Риболовен турнир ще зарадва великотърновските деца

Вечната и святата… и… Навършиха се 28 г. от смъртта на Елисавета Багряна

Путин и германците История на взаимното разочарование

Документален филм – анализ

Германски документален филм, излъчен по ЦДФ, анализира сложните отношения между руския президент Владимир Путин и Германия.

„Путин и германците. Всичко започна многообещаващо“, звучи глас зад кадър. Зрителите виждат фрагменти от известната реч на руския президент пред Бундестага през 2001 г. Той на немски уверява германския народ, че Студената война е приключила и Русия гради демократично общество. Гласът зад кадър пита: „Заблуди ли ни Путин? Или ние го разочаровахме?“. 43 минути авторите на филма Йенс Афлербах и Матиас Шмид се опитват да отговорят. Те смятат, че ключовото събитие във формиранато на политика Путин е бил крахът на ГДР. На 5 декември 1989 г. възмутените тълпи завземат главната квартира на ЩАЗИ и се отправят към централата на КГБ в Дрезден. Путин и неговите колеги са в малцинство. Москва мълчи, помощ отникъде. Тогава Путин излиза пред тълпата и блъфира. Неговата увереност прави силно впечатление на демонстрантите и те се разотиват. Тази схема Путин следва през целия си политически живот: слабостта да се прикрива и да се демонстира сила.

Как реагират германците на демонстрацията на сила? 43 % от 1348 анкетирани са разтревожени от политиката на Путин, 51 % нямат опасения. 18 % го смятат за приятел на германците, а 54% нямат мнение. Най-големите му поддръжници са в дяснорадикалното движение ПЕГИДА, които демонстрират с плакати: „Путин, помогни ни!“.

А може би Западът се отнася прекалено враждебно към Русия? 37% от анкетираните в западните и 52% от източните германски провинции отговарят положително. Но Ангела Меркел мисли друго. Тя нарича анексията на Крим „престъпна“. Руският олигарх Константин Малофеев заявява, че канцлерката на Германия е „по-голям русофоб и от американците“. Филмът приключва с реплика на федералния пълномощник за връзки с Русия Дирк Визе: „Моето поколение има задача да подобри отношенията с Русия. Защото Русия не е само Путин. Тя е нещо много по-многостранно.“

От Дойче веле, със съкращения

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. Посочените проценти показват, че отношението на германския народ се различава от политиката водена от лидерите им. Стига да се признае подобна извадка за представителна. Така е и у нас, така вероятно е в повечето европейски държави, с изключение на Полша, Украйна и някои бивши съветски републики. Но волята на голямата държава зад Океана е друга. Да се разделя Европа, да се насъскват едни срещу други, да се усилва заплахата.

 2. Бла бла… наближава денят когато альоша пак ще си паркира танка в тиергартен…

 3. Единствената добра политика към Русия на Путин е да бъде прекъсната всяка връзка с това подобие на съвременна държава. На руснаците да бъде забранено да стъпват на европейска земя. Те и без това са си самодостатъчни. Но алчността на западняците е по-голяма дори от инстинкта им за самосъхранение.

   1. Стена – да, но на източната граница на Европа откъм руските диваци. 3 м стена по цялото протежение на Европа, да се знае, че от там на североизток е червен фашизъм и нацизъм.

    1. ходи строй де, какво си взел да тролиш – обади се на цецо да поиска от козяк камъни, цимент… или викаш, „ние не можем да работим, затова си тролим“.
     и си вземи хапчетата, идиот слабоумен!

     1. Що не се запалиш, бе, тъ-п-ак-о? Дейба семето ти мангалско!

 4. Татаро-монголите загубиха студената война. Както се полага на победителя, ноже да ги ебе в гъzъ. Понеже Европа не са варвари, нямаше еб@не. Сега този субект, с монголско лице , се прави на велик. Ей путя, нищжество си ти.

   1. Тyпаko, не можеш ли да измислиш друг аргумент освен този за хапчетата? Бaси коло си tъп

    1. вземи си едно валидолче за успокоение – да не ритнеш камбаната още сабаня….

 5. Бях в Германия 4 месеца, на германците нещата са им пределно ясни – те казват – Путин е добър човек, олигарсите са проблем.

 6. Запада загива, а Русия ще ръководи човечеството. Който чул, чул, а който не чул ще ми лапа -п-а-п-у-р-а-, на опашка ще се редите да да го отсосоте 🙂

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.