Путин и Лукашенко се срещат в Москва

Протестиращ гори плакат с лика на Александър Лукашенко на днешната поредна демонстрация в Минск срещу преизбирането на президента на Беларус.

Предстои да се уточни дата за визита

Руският президент честити рождения ден на беларуския си колега

Минск погна журналисти, работещи за чужди медии

Руският президент Владимир Путин поздрави днес беларуския си колега Александър Лукашенко за рождения му ден и използва телефонния им разговор по повода, за да го покани да посети Москва в идните седмици, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на Кремъл.

Лукашенко, който днес навърши 66 години, се опитва да овладее протестите срещу себе си в Беларус, продължаващи вече три седмици. Те бяха предизвикани от преизбирането му с 80% за шести мандат на вота на 9 август, за който опозицията твърди, че е фалшифициран и не признава резултатите. Президентът отрича тези обвинения и обяви протестите в родината си за подкрепяни от чуждестранни сили.

Днешната покана на Путин към Лукашенко за среща в Москва е пореден израз на подкрепата на Русия към беларуския президент. Ден по-рано в тв интервю Путин обяви, че Русия признава изборите в Беларус за легитимни, а Лукашенко за победител. Миналата седмица пък Путин каза, че е формирана руска полицейска група, която да се намеси в Беларус, ако се наложи.

Дата за срещата между двамата президенти още не е уточнена. В разговора си те се договорили още за засилване на двустранните отношения и развиване на сътрудничеството между двете страни, посочва още Кремъл.

Междувременно на днешните поредни протести в Минск са били арестувани над 100 демонстранти, съобщи Ройтерс. В събота пък беларуските власти отнеха разрешителните на 17 журналисти, повечето от които беларуси, отразявали протестите за чуждестранни медии. Сред тях са и двама репортери на руската секция на Би Би Си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят