Путин и Оланд може да се срещнат в Берлин

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин отмени планираната за 19 октомври визита в Париж, където трябваше да проведе преговори с френския си колега Франсоа Оланд, но срещата между двамата може все пак да се състои в Берлин, пише вестник „Ведомости“, цитиран от "Фокус'.

Планираното пътуване, свързано с откриване на руски културен център във френската столица, „отпадна от програмата“ на президента Путин, поясни неговият прессекретар Дмитрий Песков. „От самото начало Путин заяви, че е готов да посети Париж, когато това е удобно за президента Оланд“, обясни Песков. Затова сега Москва е решила да „дочака кога ще бъде удобно за Париж“.

Въпреки коментарите в медиите, говорителят на Кремъл увери, че отмяната на визитата на Путин не означава, че Русия и нейният държавен глава се намират в изолация. „Руската страна и руският президент не изпитват никакви проблеми в този контекст“, категоричен бе Песков.

Същевременно беше разпространена информация, че на 19 октомври – същата дата, на която трябваше да се състои посещението на Путин в Париж, във федералната столица на Германия ще се проведе среща на лидерите на държавите от „нормандската четворка“. Помощникът на руския президент по международните въпроси Юрий Ушаков потвърди информацията. „Да, това е така. Меркел покани тримата лидери от „нормандския формат“ на среща за вечеря, тя ще се проведе на 19 октомври“, потвърди руският посланик в Германия Александър Орлов. На срещата ще участват лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция, ще бъде обсъдена украинската криза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа