Путин: Оставаме в световната икономика

Нарушаването на правила, норми в областта на международните финанси и търговията не води до нищо добро и ще доведе само до проблеми за тези, които го правят, каза Владимир Путин.

Въпреки опитите за изолация от Запада

Развитите държави си причиниха сами историческа инфлация

Кражбата на чужди активи никога не водела до добро

Русия възнамерява да запази позициите си в световната икономика, въпреки опитите да бъде изолирана, заяви руският президент Владимир Путин на пленарна сесия на Евразийския икономически форум.

“Разбира се, ние разбираме огромните технологични предимства, във високите технологии предимството в развитите икономики е нещо естествено. Ние няма да се отрязваме от това. Те искат малко да ни удавят, но в съвременния свят това е просто нереалистично, просто невъзможно. Ако не го разделим с някаква стена, тогава никой няма да може да раздели държава като Русия”, заяви Путин по време на видео-конферентното заседание.

Руският президент настоя, че наложените на Русия международни санкции засягат всички, като в развитите икономики на Запад не е имало такава инфлация от 40 години, и “това не е шега”, предаде РИА “Новости”.

“Колкото и да са стабилни икономиките на тези страни, които провеждат такава недалновидна политика (налагане на санкции - бел. ред.), сегашното състояние на световната икономика показва, че нашата позиция е правилна и оправдана. Дори ако погледнете макроикономическата показатели. В тези развити икономики от над 40 години няма такава инфлация, безработицата расте, снабдителните вериги се късат, глобалните кризи се засилват. А в такива чувствителни области като храната да речем това не са шеги, това са сериозни неща, които засягат цялата система на икономическите и политическите отношения”, каза Владимир Путин.

Държавният глава на Русия също така обърна внимание, че “кражбата на чужди активи никога не води до добро”.

“Нарушаването на правила, норми в областта на международните финанси, търговията не води до нищо добро и с прости думи ще доведе само до проблеми за тези, които го правят”, каза Владимир Путин.

Коментарът му дойде след публикации, че страните от Европейския съюз са успели да замразят активите на Централната банка на Русия в размер на около 23 милиарда евро (24,5 милиарда долара). От тези замразени активи по-малко от една десета е в Европейския съюз, според данни, получени от Европейската комисия от 27-те държави от ЕС.

23 милиарда евро, замразени в Европейския съюз, са “незначителна цифра в сравнение със 100 милиарда евро, замразени от Съединените щати”, каза ЕК.

По-рано бе съобщено, че ЕС в рамките на санкциите срещу Руската федерация, е замразил активите на руски предприемачи в размер на около 10 милиарда евро. В резултат на това руски бизнесмени загубиха достъп до яхти, недвижими имоти и други активи на стойност малко по-малко от 10 млрд. евро.

Властите предполагат случаен инцидент

Тонове чаршафи за Украйна изгоряха в Гърция

Събраните на стадиона в Пирея фармацевтични и хранителни продукти не са били засегнати.

Пожар, вероятно случаен, унищожи 20 тона спално бельо и одеяла, предназначени за Украйна в четвъртък на стадион в Пирея, голямо пристанище близо до Атина, според организаторите на хуманитарната помощ, предаде АФП. Огънят е унищожил приблизително “20 тона спално бельо и одеяла (...); за щастие събраните фармацевтични и хранителни продукти не са били засегнати”, каза пред агенцията Ирина Бортник, ръководител на отдела за хуманитарна помощ.

“Хората идват тук всеки ден, за да дават. Съжалявам да видя унищожаването на даренията. (...) Надяваме се, че пожарът е бил случаен”, каза Янис Спанолиос, президент на “Oli mazi mporoume” пред АФП.

Сдружението “Oli mazi mporoume” (“Всички заедно, можем да го направим”) започна да събира хуманитарна помощ на “Стадиона на мира и дружбата” в Пирея, в началото на войната в Украйна. Помощта идва от частни инициативи от страна на компании, сдружения, училища или физически лица.

От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари Гърция е приела над 30 000 украински бежанци, включително 8 000 непълнолетни, според данни на гръцкото министерство на миграцията.

За блокираните чуждестранни кораби

Русия отваря коридори през Черно и Азовско море

Руските въоръжени сили обявиха, че пристанището на Мариупол отново работи, след като е трябвало първо да го прочистят от мините.

Черноморските пристанища на Украйна са блокирани от нахлуването на Русия през февруари и повече от 20 милиона тона зърно са заседнали в силози там.

Руското министерство на отбраната обеща в четвъртък да отвори два морски коридора, за да могат чуждестранните кораби да напуснат пристанища в Черно и Азовско море, предаде АП. Агенцията се позова на изявление на  началника на Националния център за управление на отбраната генерал Михаил Мизинцев. Коридорите ще са отворени всеки ден, от 8 до 19 ч. московско време, увери генералът. Единият от тях ще е от Мариупол.

В момента в шест пристанища, включително Одеса, Херсон и Николаев, се намират 70 чужди кораба от 16 страни.

В сряда руските въоръжени сили обявиха, че пристанището на Мариупол отново работи след като е трябвало бъде прочистено от заложени морски мини.

Блокирането на  търговското корабоплаване застраши доставките на храни, тъй като Украйна - един от най-големите производители на зърно и слънчогледово олио, практически не може да изнася селскостопанската си продукция, коментира АП. 

Междувременно бе съобщено, че Анкара преговаря с Москва и Киев за отварянето на коридор през Турция за износ на зърно от Украйна, предаде Ройтерс, позовавайки се на високопоставен турски представител.

Украинските черноморски пристанища, където в силози се съхраняват над 20 милиона тона зърно, са блокирани от началото на руската инвазия през февруари. Русия и Украйна отговарят за около една трета от световните доставки на пшеница и липсата на износ от Украйна допринася за нарастваща световна продоволствена криза, отбелязва агенцията.

Турция преговаря както с Русия, така и с Украйна за износа на зърно от Украйна, каза представителят.

По думите му преговорите за отваряне на коридор през Турция, по който това зърно да достигне до целевите пазари, продължават.

Руският заместник външен министър Андрей Руденко заяви в сряда, че Москва е готова да осигури коридор за кораби, доставящи храна, в замяна на вдигане на някои от санкциите на Запада.

Стратегически предизвикателства в кампанията

Следва руски щурм към Николаев и Одеса

Щурмовите бомбардировачи Су-35 са гордостта на руските ВВС

Евгений Даманцев

Началото на активната фаза на настъпателните действия на руската армия в Николаевско направление ще бъде логично продължение на новия етап от специалната военна операция на Въоръжените сили на Русия. Ударите на украинските РСЗО “Град”, “Ураган” и “Смерч” от николаевска посока днес са основна причина за разрушаването на сградите и нараняванията сред цивилното население в освободения Херсон.

За съжаление, зенитно-ракетните дивизии С-300ПМ2/400 на руските въздушно-космически сили, разположени близо до Херсон, в някои случаи нямат време да прихванат всички ракети, изстреляни от системите Ураган и Смерч в режим на залп.

Въпреки това, работата на нашите части по така наречената Николаевска дъга може да започне след освобождаването на значителни сили и средства, участващи днес в щурма срещу обширната мрежа от укрепени райони на въоръжените сили на Украйна в Краматорск, Селидов и Червен. Армейски направления (западно и северно от Донецк) заедно с части от 1-ви армейски корпус на Народната милиция на ДНР.

Значителен принос в случая могат да имат онези мотострелкови части на Сухопътните войски на Русия, които заедно с 2-ри армейски корпус на НМ ЛНР продължават да развиват настъплението от околностите на освободената Попасная (до днешна дата Въоръжените сили на Украйна напуснаха Светлодарск). В края на краищата, в момента именно тези единици разполагат със специализирани бойни превозни средства за поддръжка на танкове (BMPT) “Терминатор”, масово произведени на базата на корпусите T-90A / C. Имайки елементи от динамичната защита 4S24 Relict, горните предни части на корпусите на Terminator могат да се похвалят с еквивалентна устойчивост на бронебойни пернати подкалибрени снаряди от порядъка на 850-900 mm, което осигурява защита срещу американски 120-mm M829A2 / 3 бронебойни снаряда и немски DM53 при изстрел от разстояния от 1500 m или повече.

Що се отнася до структурата на бойните ракетни и артилерийски модули, инсталирани на БМПТ “Терминатор”, две сдвоени 30-мм автоматични оръдия 2A42 осигуряват скорост на огън от 600 до 1100 изстрела / мин (18,3 изстрела / сек), образувайки “вихр от огън”, способен не само да деактивира оптико-електронните прицелни системи на вражески танкове и бойни машини на пехотата, но и да деморализира пехотните части в сблъсък с висока интензивност. В светлината на тази ситуация настъплението в Николаевско направление и окончателният щурм на града може да се очаква не по-рано от втората половина на лятото - началото на есента на 2022 г. Но и тук ни очакват редица изключително неприятни оперативно-тактически изненади.

По-специално, повече от сто теглени 155-мм гаубици M777A2, няколко десетки британско-германски теглени оръдия FH70 и няколко десетки тактически ракетни комплекси на базата на многоцелеви ракети Brimstone най-вероятно ще доведат до подхлъзване на освобождението на Николаев и околностите му. Защо? 

Отговорът на този въпрос се крие в същото гъсто градско развитие и сложна транспортна и индустриална инфраструктура на Николаев, която спокойно може да се припише на Николаевското морско търговско пристанище, Николаевската корабостроителница, Черноморската корабостроителница, както и корабостроителното предприятие “Океан”.. Говорим и за впечатляващ брой предприятия в леката и хранително-вкусовата промишленост. Всички горепосочени съоръжения имат стотици покрити огневи позиции за разполагане на американски и британски гаубици, самоходни оръдия, както и пускови установки на многоцелеви ракети Brimstone.

Откриването на това оборудване, скрито “в сянката” от руските самолети за стратегическо радиолокационно разузнаване Ту-214Р, лутащи се над Херсон, и бордови радари на бомбардировачи Су-34, може да се извърши изключително чрез директен полет на тези разузнавателни самолети над Николаев. За съжаление, прилагането на такава тактика ще представлява огромна заплаха за екипажите на Ту-214R и Су-34, тъй като в близко бъдеще въоръжените сили на Украйна могат да получат самоходни зенитно-ракетни системи IRIS-T SLM чрез военно-техническа подкрепа от Берлин, за което две седмици по-рано съобщиха анонимни източници в Бундесвера и германското министерство на отбраната.

Характерна техническа характеристика на тези системи за противовъздушна отбрана е възможността за стрелба по въздушни цели по целеуказание от средства за оптико-електронно и радарно разузнаване на трети страни (без използване на собствен радар за откриване / целеуказание, което означава без отваряне на условно местоположение до началото на огневи работи). В резултат на това безопасното откриване на затворени артилерийски позиции в пристанището и корабостроителната (да не говорим за градската) инфраструктура на Николаев може да се извършва изключително с помощта на безпилотни ударни и разузнавателни БЛА “Орлан-10”, “Орион-Е”, действащи на височина 3500 - 7000 метра над града и също така периодично попадащи под огъня на съвременните западни системи за противовъздушна отбрана, прехвърлени на въоръжените сили на Украйна.

Заключение: въз основа на информацията, налична в публичното пространство, може да се твърди, че процесът на демилитаризация и денацификация на Николаев ще бъде подобен на операцията за освобождаване на Мариупол.

Междувременно много по-обширната верига от магистрали и близостта на Одеса (с нейните не по-малко укрепени райони и огневи позиции) ще изискват още по-съществен подход от ракетните войски и артилерията, както и от ударната авиация на руския черноморски флот. при унищожаване на бастиони на въоръжените сили на Украйна на западните и северните подстъпи към Николаев, както и в източните и северните райони на Одеса. В крайна сметка не е възможно да се вземат тези перли на Черноморието в тактически атаки поотделно, дори от логическа гледна точка, да не говорим за оперативно-тактическа.

Отделна точка от тази операция ще бъде блокирането на логистичната поддръжка на Николаевската и Одеската групи войски на Въоръжените сили на Украйна на отдалечените подходи към градовете, за които ще бъдат ангажирани хеликоптерни щурмови полкове Ка-52 и Ми-28Н, унищожаване на превозни средства, доставящи техника и артилерия от претоварни бази в област Виница и в Западна Украйна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа