Путин очаква бързо възстановяване на отношенията с Италия

Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин заяви, че руско-италианските отношения могат бързо да се възстановят след края на украинската криза. Според него в Италия „не се раздухва пещерната русофобия“. Позицията на италианското правителство, твърди Путин, е по-сдържана от тази на други европейски страни, съобщават руски медии.

„Виждаме, че в Италия не се раздухва пещерната русофобия и това го имаме предвид. Силно се надяваме, че в крайна сметка ще успеем да възстановим отношенията с Италия – може би след като ситуацията в украинското направление се коригира по някакъв начин“, каза президентът на среща с представители на международните информационни агенции.

Владимир Путин призна, че Русия ще успее да възстанови отношенията с Италия по-бързо, отколкото отношенията с други страни от ЕС. Руският президент отбеляза и сдържаната позиция на правителството на Република Корея по отношение на Украйна. Той припомни, че Корея не доставя оръжие на Украйна и изрази надежда, че руско-корейските отношения няма да се влошат.

На 4 юни, италианският вицепремиер Матео Салвини разкритикува френския президент Еманюел Макрон за намерението му да създаде коалиция от държави, които са готови да изпратят инструктори за обучение на войници от украинските въоръжени сили в Украйна. Салвини покани френския президент сам да отиде в зоната на бойните действия в Украйна.

В края на май италианският министър на отбраната Гуидо Крозето заяви, че помощта за Украйна от западните страни трябва да остави възможността за започване на преговори и сключване на мир. Той също така каза, че прекратяването на подкрепата за Киев ще доведе до трета световна война.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия