Каракачанов оглави Националния комитет за честване на 1300 години от победата на кан Тервел при Константинопол

Футболен Биг Брадър заради хулиганите

Държавата отделя 25 млн. лева за извънкласни дейности в училищата

Кметовете в Шуменско с денонощни дежурства срещу пожари Заповед с мерки срещу огнени стихии

Росен Плевнелиев: Радев се държи като генерал, който още не е разбрал, че е държавен глава

Стартира електронният прием за забавачките във Варна

Град Елена с паметна плоча в алеята ва Възраждането във Варна

Григор стигна до битка с Надал

Диспечерите на летището в Барселона планират стачки през лятото

Президентът иска национален център за действия при бедствия и кризи

Фандъкова обеща мирно протичане на София Прайд

Свазиленд с ново име – еСватини

ЦСКА поиска главата на дисципа

Лавров: Путин и Тръмп няма да допуснат война Москва плаши с доставка на С-300 за Сирия

Българка се опита да внесе контрабандно картини на неизвестни испански автори

Путин подчерта необходимостта от нормализиране на отношенията със САЩ

Снимка: Архив

Русия иска да има приятели в международните отношения, каза по време на обръщението си към руските депутати президентът Владимир Путин.
Днес Русия не търси конфронтация с никого, но и няма да се съгласи някои да ограничава интересите й, каза още Путин и подчерта необходимостта от нормализиране на отношенията със САЩ.

В тазгодишното си обръщение пред Федералното събрание и Думата (двете камари на руският парламент) държавният глава постави акцент върху социалните и обществените предизвикателства, пред които е изправена днес Русия. Един час той говори върху вътрешните проблеми пред Русия, акцентирайки върху думи като справедливост и традиционните ценности, върху които според него трябва да се опира страната му по своя път на развитие.

Владимир Путин открои икономическите проблеми, като добави, че те се преодоляват, макар и трудностите да остават. Според него има съвсем лека динамика в посока на спирането на спада на руската икономика, сравнявайки го с миналата година, когато спадът беше 3,9%. Инфлацията в Русия също остава фактор, който през следващата година може да достигне около 6%.

Санкциите са помогнали на руските земеделски производители, каза още Путин, но даде ясно да се разбере, че те няма да продължат вечно, защото този сектор, както и гражданите, се нуждаят от конкуренция с чуждестранни стоки.

Руският президент говори по въпросите на външната политика, като нито веднъж не спомена Европейския съюз, Украйна, Турция или Сирия, а предпочете да се съсредоточи върху глобалните теми, казвайки, че външнополитическата и икономическа ориентация на Русия трябва да бъде към евразийското пространство, Централна Азия, Индия и Япония, както и Далечния изток. Владимир Путин определи отношенията с Китай като образцови. По отношение на Запада каза следното:

Разбираме отговорността си към света и искрено сме готови да вземем участие в решаването на световни и регионални конфликти. Не искаме да се противопоставяме на никого, не ни е нужно. Не искаме и никога не сме искали врагове. Трябват ни приятели.

Друг акцент, който прави впечатление от словото на президента Путин, беше свързан със световните процеси и конфликтите в тях, които определят настоящето време:

Тревога предизвиква фактът, че в цял свят, дори в уредените страни и стабилни региони, възникват големи вътрешни конфликти – на религиозна, националистическа или социална основа. Тези конфликти се изострят на фона на проблемите от миграционната криза, с която се сблъскаха европейските и други страни.

Руският президент каза също, че работата по моста, свързващ Кримския полуостров, който Русия анексира през 2014 година, върви по план.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.