Путин предупредил Буш за атентатите на 11 септември 2001 г.

Това твърди бившият шеф на анализите в ЦРУ

Руският президент Владимир Путин е предупредил своя американски колега Джордж Буш за терористична атака срещу Америка два дни преди атентата на 11 септември 2001 г., заяви Джордж Биби, бивш директор на анализите в ЦРУ. Според една от версиите на американското разследване към ужасната трагедия може да са били замесени и саудитските власти. Ето историята.

На 9 септември 2001 г. руският президент Владимир Путин предупреждава своя американски колега Джордж Буш за предстояща терористична атака срещу Америка, заяви Джордж Биби, директор на анализите в Националния център за интересите на САЩ, в новата си книга.

Биби прекарва над две десетилетия в държавна служба като анализатор на разузнаването, дипломат и политически съветник, включително и като директор на анализите в ЦРУ. Новата му книга се казва „Руският капан: как нашата сенчеста война с Русия може да се превърне в ядрена катастрофа“.

„Путин се обади на президента Буш два дни преди атентата, за да го предупреди, че руското разузнаване е забелязало признаци на предстояща терористична атака. Нещо, което е подготвено във времето, ще дойде от Афганистан“, се казва в текста.

Още през декември 1998 г. центърът за борба с тероризма на ЦРУ съобщава на тогавашния шеф на Белия дом Бил Клинтън, че Ал Кайда подготвя атаки в САЩ, които могат да включват и отвличане на самолети.

На 1 май 2001 г. ЦРУ информира Белия дом за това че, „група терористи в момента се намира в САЩ“ и вече планира терористични атаки.

През юни 2001 г. британското и американското разузнаване провеждат голяма съвместна среща на върха, където според Ричард Дирлоу, ръководител на тайната разузнавателна служба МИ 6, „основната тема беше голямото терористично събитие“, както и че обичайната среща „се превърна в нещо нерутинно“.

В британския доклад от 6 юли 2001 г. е написано: „Най-вероятното място за подобна атака срещу Запада от страна на UBL (Осама бин Ладен) и тези, които споделят неговия дневен ред, са държавите от Персийския залив или страните от Близкия изток“.

През същия месец директорът на ЦРУ Джордж Тенет се среща със съветника по националната сигурност на САЩ Кондолиза Райс, за да я информира за прихванати съобщения и други строго секретни разузнавателни данни, показващи нарастващата вероятност Ал Кайда скоро да атакува в САЩ.

Райс изслушва доклада, но заявява, че тя не вярва в това и че сега Вашингтон има други приоритети, върху които трябва да се съсредоточи. Министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд също поставя под въпрос тази информация и я нарича измама, предназначена да прецени реакцията на американската общественост и на властите в САЩ.

На 6 август Буш провежда ежедневен брифинг, озаглавен „Бин Ладен е решен да атакува САЩ“. Държавният глава предупреждава, че терористите планират да използват достъпа на своите оперативни лица в САЩ, за да започнат терористична атака. Информацията на ФБР посочва подготовката за кражба на транспортно средство.

Друго предупреждение идва от Ахмад Шах Масуд, лидерът на обединените афганистански полеви командири „Северен алианс“, които помагат на ЦРУ в борбата срещу талибаните. В реч от април 2001 г. пред Европейския парламент в Брюксел Масуд казва, че неговите разузнавачи са получили данни за предстояща мащабна терористична атака в САЩ.

Масуд беше убит от Ал Кайда два дни преди атаките или в същия ден, в който Путин звъни на Буш с предупреждение за нападението.

На 11 септември 2001 г. терористите завземат четири пътнически самолета. Два от тях правят таран на кулите на Световния търговски център в Ню Йорк. Терористите насочват друг самолет към Пентагона във Вашингтон, а четвъртият самолет се разбива в полето на щата Пенсилвания. В атентата загиват 2977 души.

Осама бин Ладен е ликвидиран в Пакистан през 2011 г. по време на специална операция на американските спецчасти. Заповедта за извършването на тази операция бе дадена от Барак Обама, който по това време е президент на САЩ.

Според една от версиите на официалното разследване, саудитските власти може да са били замесени в ужасната трагедия, и може би са подкрепяли Ал Кайда, чийто членове вероятно са извършили терористичните атаки на 11 септември 2001 г.

В същото време официален Рияд отрича каквото и да било съучастие в случилото се и също така заяви, че ще разпродаде своите активи в САЩ, за да предотврати тяхната конфискация в случай на положителни съдебни решения по делата, възбудени от американските граждани, съобщава агенция ФАН.

 

Мнозина не вярват в официалната версия на властите

След разследването на терористичните атаки много хора спряха да вярват в официалната версия на американските власти, че терористи от Близкия изток са замесени в терористичното нападение. Противниците на тази позиция цитират редица несъответствия в официалната версия, както и няколко факта по отношение на финансовата страна на трагедията. Тези данни според тях показват, че нападението е извършено от самите американски власти с помощта на американските разузнавателни служби.

(Превод за „Труд“ - Павел Марков)

Коментари

Задължително поле